Kolumnit Uutiset

Patamusta porvarilehti!

Tullessani neljännesvuosisata sitten Hämeen Sanomien toimittajaksi saatoin vielä yllättyä, kun joku hyökkäsi syvän suuttumuksen vallassa lehteä vastaan.

Syyt ovat luettavissa historiasta. Sitä ei vain pitäisi sekoittaa täysin häikäilemättömästi nykypäivään.

En ikinä lue lehteä, koska inhoan niin sen sisältöä ja kaikkea sitä, mitä se edustaa. Perkeleen patamusta porvarilehti!

Asiakas on aina oikeassa, ja asiakkaiksi luetaan tässä tapauksessa myös sellaiset henkilöt, jotka eivät lehteä tilaa tai edes lue. Nöyrä toiveemme tosin kuuluu, että lehteemme vaivauduttaisiin edes tutustumaan, ennen kuin se tuomitaan.

Kannamme myös menneiden sukupolvien synnit ties monenteenko polveen saakka.

Ihollamme on tiukassa etenkin oikeistolaisuuden leima.

Porvarin ei tarvitse lähteä itse valehtelemaan, kun se lähettää asialle sanomalehden. Tuo on vapaamuotoinen lainaus vanhasta pamfletista.

Lehden historian aikana eli 136 vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon. On käyty kaksi maailmansotaakin. Olisi kummallista, jos lehti ei olisi ehtinyt herättää tunteita.

Yhteisöissä yhteistä rakasta vihollista saa vapaasti haukkua ja oikeastaan pitääkin. Lehdentekijälle haukku on usein paras kehu: lehdestä välitetään ja sitä luetaan.

Tietysti on tehty virheitä ja varmasti on ihmisiä loukattukin. Täällä on töissä edelleen ihan tavallisia, vajavaisia, joskus väsyneitä, mutta ainakin enimmäkseen onneksi ihan täyspäisiä ja hyväntahtoisia ihmisiä.

Joskus on ärsytetty ja piruiltukin, mutta se kuuluu toisinaan työn luonteeseen. Kaikkia ei voi eikä onneksi pidäkään miellyttää.

Lehden historia on ollut lyhyine IKL-myötäilyineen vähintäänkin monivaiheinen. En kuitenkaan suostu pitämään sitä rasitteena, että joskus 1920- tai 1930-luvuilla on tunnettu ehkä aatteen paloa, kuten en sitäkään, että tiettävästi joskus toimituksessa on oltu tukevasti humalassa. Se kaikki kuului aikaansa, ja hölmö historiaansa häpeää.

Nyt täällä ollaan selvin päin. Raikkaita kannanottoja voisi olla enemmän ja latteaa hymistelyä vähemmän.

Sitoutumattomuus on lehdelle ainoa oikea ja toimittajalle siitä hauska periaate, että kukaan ei taaskaan arvaa, ketä tai mitä vaaleissa äänestän.

Tavallista duunia tämä on. Ei näitä juttuja tai sitä lehden linjaakaan kukaan vallanpitäjä tai hänen haamunsa sanele. Kukaan ei ole tänäänkään olkapääni takana.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic