Uutiset

Pätkätyötä myös mustamaalataan

Jos joku odotti lyhyitä työsuhteita selvittäneeltä työryhmältä mullistavia esityksiä, hän joutui pahan kerran pettymään. Työministeri Tarja Filatoville (sd.) jätetyn raportin perussanoma on selvä: pätkätöistä ei päästä eroon, lyhyitä työsuhteita pitää vain oppia sietämään.

Raportti sisältää perin tuttuja ja yleisesti hyväksyttyjä esityksiä. Muun muassa perusteettomia pätkätöitä voitaisiin karsia valvontaa lisäämällä. Keskeistä on se, että työntekijän pitäisi olla nykyistä paremmin perillä siitä, miksi hän tekee pätkätyötä.

Työmarkkinajärjestöt ottivat raportin vastaan silmiinpistävän maltillisesti. Toki palkansaajajärjestöt korostavat, että raportti on vasta hyvä alku pätkätöihin liittyvien ongelmien poistamiseksi.

Raportin rauhallinen arviointi kielii kuitenkin myös siitä, että palkansaajajärjestötkin myöntävät pätkätyön tulleen Suomeen jäädäkseen.

Pätkätyön vastustamisesta saattaa hyvinkin kehkeytyä peräti puolueiden kilpalaulanta maaliskuun eduskuntavaaleissa. Tästä antoi viitteitä jo ammatillisten keskusjärjestöjen vaalipaneeli. Puolueet nostivat itsensä määräaikaista työtä tekevien ylimmiksi ystäviksi.

Käykö ennen vaaleja vieläpä niin, että puolueet ajavat suhtautumisessa pätkätyöhön vasemmalta ohi palkansaajajärjestöjen?

Kun palkansaajärjestöt hyväksyvät, tosin ymmärrettävästi nuristen, pätkätyön, luulisi siihen taipuvan jokainen vastuullinen puoluekin.

Pätkätyöstä ei pidä tehdä vaalien allakaan kirosanaa. Puolueiden on varottava jakamasta vaalilupauksia, jotka saavat äänestäjät uskomaan, että pätkätöistä voidaan muka päästä eroon.

Melkoinen osa pätkätöistä tehdään kunnissa, kuntainliitoissa ja valtionhallinnossa. Toisin sanoen siellä, missä puolueilla on valtaa.

On aivan paikallaan, että kaikkien työtä tekevien asema turvataan. Pätkätyössä on edelleen aukkoja, joita voidaan poistaa muun muassa juuri valvontaa lisäämällä.

Tässäkin asiassa maltillinen eteneminen on parempi vaihtoehto kuin suurien sanojen kylväminen.

Pätkätyöllä ja pätkätyöllä on eronsa. Olisi huvittavaa edes kuvitella, että jäätelön kioskimyyjän työ olisi jotain muuta kuin pätkätyötä. Kioski avataan keväällä ja suljetaan syksyllä, koska silloin jäätelön myynti yksinkertaisesti hiipuu.

Yritykselle pätkätyö on lähes ainoa vaihtoehto silloin, kun työn riittävyydestä ei ole takeita. Tämä olisi rehellistä myöntää.

Kummallista on leimata pätkätyötä tekevät yksioikoisesti työhönsä äärimmäisen tyytymättömiksi kansalaisiksi. Muun muassa opiskelijoille kesäinen työrupeama, mielellään tietysti opiskelua tukevalta alalta, on tervetullut kokemuksen ja tulojen kartuttaja.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) korostaa, että osa-aikainen työ on sittenkin parempi vaihtoehto kuin työttömänä oleminen. Tähän voi lisätä, että myös pätkätyö tarjoaa työttömyyttä parempaa elämää.

Käykö ennen vaaleja vieläpä niin, että puolueet ajavat suhtautumisessa pätkätyöhön vasemmalta ohi palkansaajajärjestöjen?