Uutiset

Patrian ongelmat voivat jatkua pitkään

Tieto hämeenlinnalaisen Patria Vehiclesin tehtaan alkavista koko henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista tuli yllätyksenä. Panssaroituja sotilasajoneuvoja valmistavan tehtaan uskottiin olevan vahva yksikkö. Tällaisen johtopäätöksen voi vetää sen hyvästä tuloskunnosta. Hämeenlinnassa on taottu Patria-konsernin parasta tulosta.

Neuvottelujen alkaessa ei ole tiedossa, ovatko kysymyksessä lomautukset vai irtisanomiset, pahimmassa tapauksessa molemmat.

Tehtaan vaikeudet koskettavat suoraan sen 440:a työntekijää ja toimihenkilöä, mutta vaikutukset ulottuvat myös omien porttien ulkopuolelle. Hämeenlinnan seudulla on useita alihankintayrityksiä, joissa on satoja työntekijöitä. Niiden on nopeasti kyettävä löytämään uusia asiakkaita tai meneteltävä Patrian tapaan, lomauttaa tai irtisanoa henkilöstöään.

Hämeenlinnan sotilasajoneuvotehtaan perusongelmana on tilauskirjan ohuus. Pasi-panssariajoneuvon valmistus on päättymässä eivätkä uuden AMV-vaunun kotimaiset tai ulkomaiset tilaukset riitä työllistämään koko tehdasta.

Suomen puolustusvoimat joutuu elämään lähivuodet poikkeuksellisen niukkojen hankintamäärärahojen puristuksessa. Armeija on pakotettu rankalle säästökuurille, jonka myötä varuskuntia suljetaan ja säästöjä haetaan kaikista toiminnoista, myös hankinnoista.

Yksi syy tehtaan vaikeuksiin on taannoinen epäonnistunut Portugalin kauppa. Yhtiön tarjous myöhästyi vaivaiset puoli tuntia ja lähes 300 vaunun tilauksen nappasivat itävaltalaiset. Kyseinen tappio on osoittautumassa kohtalokkaaksi menetykseksi, sillä sen turvin Hämeenlinnassa ongelmilta olisi vältytty.

Tunnusteluja uusista asiakkaista on toki vireillä, mutta tähän hätään ne eivät missään tapauksessa ehdi.

Metallin työllisyys on Kanta-Hämeessä ja koko maassa kohtalaisen hyvä. Jos Patrian vaikeudet kestävät pitkään, on vaarana, että ammattimiehet hakeutuvat muihin yrityksiin. Jos uusia tilauksia joskus tulee, ei olekaan enää riittävästi tekijöitä. Sama koskee myös lukuisia Partian alihankkijoita.

Patrian sotilasajoneuvot ovat tuotteena hyviä ja niitä arvostetaan myös ulkomailla. Niiden tuotekehitystyö on poikkeuksellisen kallista, sillä ostajia on lopulta perin harvassa ja tuotantomäärät ovat vaikkapa autoihin verrattuina kovin vaatimattomia.

Yrityksen vaikeuksien syyt eivät löydy huonosta liikkeenjohdosta tai ammattitaidon puutteista. Vaikka monissa armeijoissa asejärjestelmiä uusitaan, panssaroidut ajoneuvot eivät aina ole hankintalistojen kärjessä. Niiden valmistajia on maailmassa useita, ala on voimakkaasti kilpailtu.

Hankintapäätöksiä ohjaavat myös poliittiset painotukset, vastakaupat ja monet muut kytkökset. Asekaupoilla on omat rajoitteensa, sotamateriaalia ei voi myydä mihin tahansa.

Vaikeuksista huolimatta Patriassa ei ole syytä epätoivoon. Myyntiponnisteluja pitää tehostaa, sillä hämeenlinnalaistuote on huippulaatua, jota ei tarvitse hävetä missään seurassa.

Päivän lehti

23.1.2020