Uutiset

Paukkumaissia ja kylmää kyrsää

Kertakäyttögrillin idea on hieno. Puistopiknikille ei tarvitse enää raahata painavaa pallogrilliä, sotkevaa grillihiilisäkkiä tai haisevaa sytytysnestettä.

Riittää, että hakee lähimmältä huoltoasemalta viiden euron hintaisen foliolaatikon, jossa on hiilet sisällä ja ritilä päällä. Kyllä siinä kelpaa valmistaa evästä. Vai kelpaako?
Otimme kokeiluun kaksi kertakäyttögrilliä: Hansa-pikagrilli on ladattu hiilellä ja Mini grill briketeillä. Grillijuhlat alkakoot!

Ei savua ilman tulta

Pauliina: Hansa-pikagrillin käyttöohjeiden ymmärtämiseen ei tarvita insinööritaitoja eikä edes miestä. Suhtaudun epäilevästi laatikkoon liimattuun ainoaan tulitikkuun, jolla grillin pitäisi syttyä. Mutta Hansa on naisen ystävä: laatikon sytytyspala syttyy yhdellä tikun tökkäisyllä.

Pikagrillin lieskat pysyvät maltillisella tasolla, mutta grilli savuttaa ainakin sadan metrin päähän. No, savu tuo vain tunnelmaa ja grillauksen haistaneen työkaverin paikalle.

Jani: Mini grill ei tarjoa tulitikunkaltaista luksusta, ja kiinteän ritilän alla olevaa sytytysnesteellä kyllästettyä paperia on hankalaa saada syttymään tuulisella säällä.

Lopulta paperi leimahtaa ja niin tekee grillikin. Mini grill sylkee lieskoja tuulen mukana yli metrin päähän. Näin miehekkäistä pyroefekteistä Mr. Lordikin olisi ylpeä. Grillin käyttöohjeen huomautukset palamattomasta alustasta on syytä ottaa vakavasti.

Suojalasit olisivat tarpeen

Pauliina: Ohjeiden mukaan Hansan pitäisi olla grillauskunnossa 15-20 minuutin päästä. Sytyttämisestä on ehtinyt kulua jo puoli tuntia, joten maissintähkät voi asettaa hiilloksen päälle.
Virhe.

Grillikastikkeella voidellut tähkät saavat Hansassa aikaan räjähtävän reaktion. Kastike valuu hiilille, jotka syttyvät uudestaan liekkiin. Maissit innostuvat kuumuudesta ja räiskähtelevät silmilleni. Onneksi ehdin viime hetkellä suojautua Hansan yllätyshyökkäykseltä.

Jani: Pauliinan grillausyrityksiä seuratessa en voi kuin naureskella, sillä oman grillini briketit palavat alkuleimahduksen jälkeen sivistyneen rauhallisesti.

Mini grillin lähtökohdat ovat hyvät: brikettien ja paistoritilän välissä on useita senttejä ilmatilaa, kun taas Hansassa ruoat lepäävät vain parin millimetrin päässä tulikuumista hiilistä. Lisäksi Mini grill pienine metallijalkoineen on Hansaa tyylikkäämmän näköinen kapistus.
On aika heittää makkara ritilälle – ja pettyä.

Popcornia kaupan päälle

Pauliina: En tilannut popcornia, mutta Hansa on eri mieltä. Maissintähkät palavat karrelle muutamassa minuutissa. Jyrsin maissinraadosta ne osat, joita tuli ei ole turmellut. Päältä palanutta, sisältä raakaa. Näillä eväillä ei pitkälle pötki, korkeintaan ruokakauppaan.

Hansa on tulisieluinen grilli. Helppo käyttää, mutta liian pikainen syötävän ruoan valmistukseen. Se tuskin on pikagrillin tarkoitus.

Jani: Mini grillin liekkien mukana sammahti myös lämpö. Alussa lupaavalta näyttänyt hiillos ei jaksa puolessa tunnissa paistaa makkaraa edes kypsänoloiseksi, eikä haalea juustomakkara ole hyvää.

Näyttävästi syttyvä, mutta nopeasti vaarattomaksi hiipuva grilli sopii paremmin puistossa grillin kanssa poseeraamiseen kuin oikeaan ruoanlaittoon.

Grillisession päätteeksi keräämme roskat talteen, täytämme grillit hiekalla ja pari litraa vettä viimeistelee sammutuksen. Grillien jäähdyttyä voi koko komeuden kipata roskakoriin.
Kertakäyttögrillit eivät missään tapauksessa korvaa oikeaa grilliä, mutta esimerkiksi alkeellisissa festariolosuhteissa ne voivat tarjota edes pienen mahdollisuuden saada lämmintä ruokaa.

Muuta hyvää sanottavaa testatusta kaksikosta on hankala keksiä. (HäSa)

Päivän lehti

9.7.2020