fbpx
Uutiset

Paukusta Tahkoon ja takaisin

Valtteri Ketosen jalka liikkuu edelleen rivakasti pesäpallokentillä. Sunnuntaina 40 vuotta täyttävä Ketonen pelaa muutaman välivuoden jälkeen toista kauttaan kasvattajaseuransa Hämeenlinnan Paukun suomensarjajoukkueessa. Paukku juhlistaa Hyvinkään Tahkossa suomenmestaruudenkin voittaneen kasvattinsa pyöreitä vuosia pelaamalla lauantaina juhlaottelun kello 13 Turkua vastaan.

Ketonen pelasi Tahkon riveissä 14 kautta. Suurin menestys oli Tahkon SM-kulta vuonna 2007. Mestaruuden lisäksi hänen kaulaansa ripustettiin SM-hopea ja -pronssi, mutta superpesisuralta on jäänyt mieleen paljon muutakin kuin mitalit.

– Urheilua hienoissa oloissa ja hyvässä seurassa. Lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui pitkällä superpesisuralla. Sen jälkeen Paukussa pelaaminen on ollut mukavaa jäähdyttelyä saman harrastuksen ympärillä, mutta vähän rennommin, Ketonen sanoo.

Ketonen tunnettiin superpesisurallaan erinomaisena etenijänä. Hän voitti sarjan etenijäkuninkuuden vuonna 2000. Nopeus on perua sekä lahjoista että kovasta työnteosta.

– Lahjojen päälle oli helppo harjoitella. Nopeuden ja nopeuskestävyyden eteen piti tehdä kuitenkin paljon myös työtä.

Superpesisjoukkueeseen pääseminen oli 21-vuotiaalle hämeenlinnalaiselle kova juttu.

– Hämeenlinnassa eläneelle ja pelanneelle lähin superpesispaikka oli Hyvinkää. Se oli ihan unelmalta ja mahdottomalta tuntunut ajatus, että täältä voisi sinne lähteä, Ketonen muistelee.

Ensimmäisenä ajatuksissa ei tietenkään ollut, että samassa seurassa ja pääsarjassa vierähtäisi lähes 15 vuotta.

– Eihän silloin tiennyt mitä ajatella. Aika nopeasti tuli kuitenkin ihan selväksi, etten ole muualle lähdössä. Tahkossa homma toimi hyvin ja se oli Hämeenlinnasta lähellä. Täältähän aina Hyvinkäällä kuljinkin, enkä koskaan siellä asunut. Se oli minulle sopiva paikka ja meillä oli aina hyvä joukkue, mikä edesauttoi seurassa pysymistä.

Ketosen uran aikana ulkopelin merkitys kasvoi.

– Pelaajista tuli koko ajan parempia ulkopelaajia eli ulkopeli kehittyi. Alkuaikoina juoksuja tehtiin paljon, oli kovia lyöjiä ja silloin sai juosta. Koko taktiikka on kääntynyt siihen, ettei anneta juoksuja ja tehdään tarvittava määrä itse.

Paukun korkeimmalla sarjatasolla pelaava joukkue on tällä kaudella naisten ykköspesisjoukkue. Miehet pelaavat sarjaporrasta alempana suomensarjassa.

– Naisten kannalta näyttää hyvältä. Joukkue pelaa ykköspesistä, sillä on näkyvyyttä ja yleisöäkin käy jonkun verran. Miesten puoli on vielä alkutaipaleella. Olisi kiva, jos miehiinkin löytyisi vähän enemmän panostusta, vaikka tätä korkeammalla sarjatasollakaan ei pelattaisi. Ammattimaisuutta voisi olla ihan pikkuisen enemmän, jolloin touhusta tulisi parempaakin. Se vaatisi lisää innokkaita tekijöitä, eikä vain muutamaa, Ketonen sanoo.

Naisten joukkue pelaa lauantaina oman kotiottelunsa kello 17 sarjakärkeä Kajaania vastaan. HäSa

Asiasanat

Menot