Kolumnit Uutiset

Paulasta Pauliksi on vielä pitkä matka

Paula on syntynyt tytöksi.

Koko lapsuusikänsä hän tunsi olevansa erilainen. Tyttöjen hörhelömekot ja barbileikit eivät tuntuneet oikeilta.

Teini-iässä ongelmat eskaloituivat. Paulaa kiusattiin, ja hän vetäytyi omaan kuoreensa.

Eräänä päivänä sisäinen tuska ja epätietoisuus olivat poissa, koska Paula tajusi, ettei hän ole yksin – että on muitakin.

Sisimmässään hän tajusi olevansa Pauli.

Pauli oli helpottunut omissa nahoissaan. Hän oli oma itsensä.

Viime viikolla Seta ja Trasek julkaisivat Kuuluu kaikille -kampanjan.

Sen tavoitteena on saada säädetyksi Suomeen, ei enempää eikä vähempää kuin maailman paras, itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki.

Vastaava laki on jo voimassa Argentiinassa, Irlannissa, Maltalla, Norjassa ja Tanskassa.

Järjestöjen ja transsukupuolisten mukaan nykyinen translaki rikkoo ihmisoikeuksia. Laki vaatii sukupuoltaan virallisiin papereihin korjaavalta 18 vuoden ikää, lääketieteellistä prosessia ja lisääntymiskyvyttömyyttä.

Lisääntymiskyvyttömyyttä!?

Miten 2010-luvun Suomessa voidaan sukupuoltaan korjaavilta lailla vaatia lisääntymiskyvyttömyyttä pakottamalla hänet sterilisaatioon tai hormonihoitoon?

Miksi ei tämän logiikan mukaan samalla tavalla pakoteta lailla raiskaajia kuohittaviksi? Siinä olisi sentään enemmän järkeä.

Nykyistä translakia ja sen puolustajia ei kiinnosta pätkän vertaa ihmisen oikeus hankkia omia lapsia. Mieti, jos sama oikeus evättäisiin sinulta ja vieläpä lailla.

Ja miksi tarvitsee käydä läpi pitkä lääketieteellinen prosessi ennen kuin sukupuolta voi virallisesti vaihtaa?

Ei transihminen ole sairas eikä vaaraksi. Eikä kukaan muuta sukupuoltaan vain hetken mielijohteesta.

Miksi vaaditaan 18 vuoden ikä ennen kuin voi muuttua Paulasta Pauliksi? Keneltä se on pois, jos vaikkapa 15-vuotias näin tekisi? Lapsen etuhan siinä kärsii, jos häntä ei kuunnella eikä uskota.

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo vaati kampanjan julkistamisen yhteydessä, että sukupuolen juridisen vahvistamisen pitää Suomessakin perustua omaa ilmoitukseen.

Hän painotti juridisen prosessin ja lääketieteellisten hoitojen toisistaan erottamisen tärkeyttä, mitä myös Amnesty International ajaa ihmisoikeuksien toteutumisen nimissä.

Korostan: Ihmisoikeuksien nimissä.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic