Uutiset

Paulo Cunha tekee viiniä tosissaan

Paulo Cunha leikkaa portugalilaista makkaraa siivuiksi Viinivintin keittiössä. Portugalilainen viininviljelijä on Suomessa ensimmäistä kertaa, mutta juttelee suomalaisista kuin olisi ollut täällä ennenkin. Erityisesti miehen mieleen ovat suomalaiset autourheilijat. Cunha ei kuitenkaan ole tullut ihmettelemään suomalaisten ajotaitoja, vaan kertomaan viineistään.

Cunhan elämäntapa ovat viinit. Hänen perheessään on viinejä valmistettu jo satoja vuosia. Tosin ei niin tosissaan kuin nyt.

– Viinien laatu on kasvanut teknologian ansiosta huimasti viime vuosien aikana. Portugalissa on fantastisia rypäleitä ja meillä on myös hyvä asenne viininvalmistukseen. Meidän viineissä on myös jotain omaa.

Heikko maine syö hintoja

Portugalilaisilla viineillä ei kuitenkaan ole vielä sellaista imagoa kuin Cunha toivoisi. Heikon maineen vuoksi laadukkaita viinejä saa vielä edullisesti.

– Portugalilaisisa viineissä on hyvä hinta-laatu-suhde, koska arvostusta ei vielä ole tullut riittävästi.

Cunha uskoo, että viiden vuoden sisällä maan viinit saavat enemmän huomiota ja arvostusta osakseen. Muun muassa hänen kuiva Syrah-viininsä valittiin vuoden portugalilaiseksi viiniksi tänä keväänä.

– Monet vielä luulevat, että Portugalista tulee vain portviinejä, mutta meillä on paljon muutakin.

Vaikka Portugali on kehittynyt viinimaana, edelleen perheet hallitsevat viinibisnestä.

– Viinibisnes on muuttunut ja muuttuu koko ajan. Nykyään portugalilaisia viinejä tuodaan lukuisiin maihin ja vientibisnes vain kasvaa koko ajan, Cunha muistuttaa.

Viinissä on magiaa

Viini on kansainvälinen ilmiö, jonka kautta luodaan ystävyyssuhteita ja puheenaiheita.

– Viinissä on magiaa, Cunha nauraa.

Hän itse on luonut kontakteja viinien ystäviin netissä. Muun muassa Artevino-yritykseen hän törmäsi netissä.

– Keskustelin jenkkiläisellä keskustelupalstalla Pekko Oksasen kanssa ja kysyin häneltä, tietäisikö hän ketään, joka voisi tuoda maahan meidän viinejä. Pekko vastasi, että hän itse voi tuoda.

Yhteistyö lähti siitä keskustelusta liikkeelle, sillä portugalilaisen lähettämät näytteet olivat Oksasen mieleen. Cunha ei kuitenkaan ole jättämässä Pohjoismaiden valloitusta vain Suomeen. Hänellä on jo yhteistyökumppaneita Ruotsissa ja Norjassa. Keskusteluita hän on käynyt myös Tallinnan suuntaan.

Mutta miksi Cunha haluaa saada viininsä suomalaisten nautittavaksi?

– Tiedän, että täällä ihmiset pitävät juomisesta, perustelee Cunha ja nauraa makeasti päälle. (HäSa)

Päivän lehti

3.8.2020