fbpx
Uutiset

PAU:n Nieminen postiriidasta: Kaikki asiat ovat vielä pöydällä – auto- ja kuljetusala aloittaa viikon tukilakon maanantaina, myös postikuljetukset losseilla pysähtyvät

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto istuivat neuvottelupöydässä vastakkain keskiviikkona. Uusi yritys sopuun on tänään perjantaina. Kuva: Joel Maisalmi
PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto istuivat neuvottelupöydässä vastakkain keskiviikkona. Uusi yritys sopuun on tänään perjantaina. Kuva: Joel Maisalmi

– Ei ole minkäänlaista arvausta aikataulusta. Kaikki asiat ovat vielä pöydällä.

Näin kommentoi työntekijäjärjestö PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen, kun postiriidan osapuolet lähtivät lounastauolle neuvotteluista valtakunnansovittelijan toimistosta.

Niemisen mukaan valmiuksia on jatkaa neuvotteluja viikonloppunakin.

– Neuvotellaan ihan niin pitkään kuin sovittelija katsoo, että on järkevää tehdä, hän sanoi.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala totesi, ettei hän pysty ottamaan kantaa siihen, ovatko neuvottelut edenneet.

– Sitten nähdään, kun lounaan jälkeen ryhdytään käymään läpi listoja.

Työnantajien Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aartolla ei ollut tässä vaiheessa kommentoitavaa.

Tukilakko alkaa

Auto ja kuljetusalan AKT:n hallitus päätti perjantaina PAU:n työtaistelun tukilakkoon ryhtymisestä.

Tukitoimet alkavat maanantaina 18. marraskuuta ja päättyvät sunnuntaina 24. marraskuuta. Aikataulu pätee, jos PAU:n työnseisaus jatkuu.

Postin lakko on nyt jatkunut viisi päivää. PAU on ilmoittanut uudesta kahden viikon lakosta käynnissä olevan perään, jos ratkaisuun ei päästä.

Tukilakon aikana AKT:n jäsenet pidättäytyvät työstä Posti Kuljetus Oy:ssä. Tämän lisäksi AKT:n jäsenet pidättäytyvät muilla työpaikoilla Postin tavaroiden ja lähetyksien käsittelystä.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoi perjantaina, että Finferriesin losseilla työskentelevät JHL:n jäsenet eivät ota Postin kuljetuksia kyytiin ensi maanantaista alkaen. Losseilla ei kuljeteta Postin kuljetuksia eikä Postin alihankkijoilta tilaamia kuljetuksia, joissa on Postin kuljetuksia.

Muutoin JHL:n lossikuljettajat suorittavat työnsä normaalisti.

– Tukitoimet jatkuvat niin kauan, kunnes Postin ja PAU:n kesken saavutetaan ratkaisu, ellei myöhemmin toisin ilmoiteta, JHL kertoi.

Aiemmin JHL on ilmoittanut työtaisteluista postinjakelun, -käsittelyn ja -kuljetuksen töitä tekevien jäsentensä osalta 11.–24. marraskuuta sekä tukilakoista tavaraliikenteen ratapihoilla 19. marraskuuta sekä junien kunnossapidossa 20. marraskuuta.

Rautatiealan Unioni RAU pysäyttää rautateiden tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen ensi viikon tiistai-illasta alkaen. Saarto päättyy keskiviikkoiltana. Rautateiden henkilöliikenne liikkuu normaalisti työtaistelun aikana.

Paltan Aarto kommentoi aamulla, etteivät laajat kuljetusalan tukilakot luo Paltan näkökulmasta mitään paineita, vaan ratkaisut tehdään neuvotteluteitse.

Hän toivoi liittojen malttavan mielensä.

Torstai-illan iso käänne

Sopua postiriitaan yritetään perjantaina hakea neuvottelupöydästä toista kertaa sen jälkeen, kun Postin työntekijöiden lakko alkoi maanantaiaamuna. Ensimmäinen PAU:n ja työnantajien Paltan tapaaminen oli keskiviikkona.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoi torstai-illan A-studiossa, että nyt myös postilaisten vanhaa sopimusta on mahdollista käyttää pohjana.

– Olen tyytyväinen siihen, että sopimusta yritetään nyt nykyisen palkkarakenteen pohjalta. Se on iso käänne, emme voi ryhtyä pienipalkkaisten ihmisten palkkoja romuttamaan, PAU:n Nieminen kommentoi aamulla, kun neuvottelut alkoivat.

Aarto sanoi toivovansa, että vanhan sopimuksen käyttäminen pohjana olisi positiivinen asia neuvotteluihin.

– Tänään nähdään, onko tämä realistinen etenemispolku.

Aarto ei eritellyt, minkälaisia joustoja Palta postilaisilta vaatii, kun sopimusta tehdään vanhalta pohjalta. Tärkeintä on Aarton mukaan nyt löytää Postin murrokseen ratkaisuja.

Uusi sopimus tuhansille

Neuvotteluilla haetaan uutta työehtosopimusta tuhansille postilaisille. Työnantaja haluaa selvästi nykyistä joustavamman sopimuksen. Palkansaajien mukaan vaatimus tarkoittaa kymmenien prosenttien palkanalennuksia.

Paltan mukaan tulevalla sopimuskaudella henkilökohtaiset palkat säilyvät ennallaan.

PAU vaatii lisäksi, että noin 700 pakettilajittelijaa palautetaan PAU:n työehtosopimuksen piiriin. Posti on siirtänyt lajittelijat tytäryhtiöjärjestelyn avulla halvempaan Teollisuusliiton työehtosopimukseen.

Valtion omistajaohjausyksikön virkamiehet keskustelivat torstaina Postin johdon kanssa vuokratyövoiman käytöstä lakon aikana.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) on sanonut, että valtionyhtiön ei tule käyttää rikkurityövoimaa.

PAU on syyttänyt postia lakon murtamisesta vuokratyövoiman avulla.

Menot