fbpx
Uutiset

PAU:n puheenjohtaja pitää käännettä ratkaiseva – postilaisten sopimusta hierotaan nyt vanhan sopimuksen pohjalta

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto istuivat neuvottelupöydässä vastakkain keskiviikkona. Uusi yritys sopuun on tänään perjantaina. Kuva: Joel Maisalmi
PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto istuivat neuvottelupöydässä vastakkain keskiviikkona. Uusi yritys sopuun on tänään perjantaina. Kuva: Joel Maisalmi

– Olen tyytyväinen siihen, että sopimusta yritetään nyt nykyisen palkkarakenteen pohjalta. Se on iso käänne, emme voi ryhtyä pienipalkkaisten ihmisten palkkoja romuttamaan, PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi aamulla, kun neuvottelut postilaisten työriidasta valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä alkoivat.

Sopua yritetään nyt hakea toista kertaa sen jälkeen, kun Postin työntekijöiden lakko alkoi maanantaiaamuna. Ensimmäinen PAU:n ja työnantajien Paltan tapaaminen oli keskiviikkona.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoi torstai-illan A-studiossa, että nyt myös postilaisten vanhaa sopimusta on mahdollista käyttää pohjana.

Nieminen sanoi, että hän ei pysty ennakoimaan, onko postin neuvotteluissa tänään perjantaina mahdollista päästä sovintoon.

– Aina kun sovittelijalle tullaan yritetään saada sopimusta aikaan.

Tuomas Aarto sanoi toivovansa, että vanhan sopimuksen käyttäminen pohjana olisi positiivinen asia neuvotteluihin.

– Tänään nähdään, onko tämä realistinen etenemispolku.

Aarto ei eritellyt aamulla, minkälaisia joustoja Palta postilaisilta vaatii, kun sopimusta tehdään vanhalta pohjalta. Tärkeintä on Aarton mukaan nyt löytää Postin murrokseen ratkaisuja.

Laajat kuljetusalan tukilakot eivät Aarton mukaan luo Paltan näkökulmasta mitään paineita, vaan ratkaisut tehdään neuvotteluteitse. Hän toivoi muiden liittojen malttavan mielensä.

Neuvottelujen pituutta tänään Aarto ei ryhtynyt ennakoimaan.

– Lähteekö pulkka liikkeelle, näkyy aika pian.

Uusi sopimus tuhansille

Neuvotteluille on varattu koko perjantaipäivä.

Niissä haetaan uutta työehtosopimusta tuhansille postilaisille. Työnantaja haluaa selvästi nykyistä joustavamman sopimuksen. Palkansaajien mukaan vaatimus tarkoittaa kymmenien prosenttien palkanalennuksia.

Paltan mukaan tulevalla sopimuskaudella henkilökohtaiset palkat säilyvät ennallaan.

PAU vaatii lisäksi, että noin 700 pakettilajittelijaa palautetaan PAU:n työehtosopimuksen piiriin. Posti on siirtänyt lajittelijat tytäryhtiöjärjestelyn avulla halvempaan Teollisuusliiton työehtosopimukseen.

Postin lakko on nyt jatkunut viisi päivää. PAU on ilmoittanut uudesta kahden viikon lakosta käynnissä olevan perään, jos ratkaisuun ei päästä.

Paine työehtoriidan ratkaisemiseksi kasvaa ja sitä lisäävät entisestään muiden ammattiliittojen käynnistämät tukilakot.

Valtion omistajaohjausyksikön virkamiehet keskustelivat torstaina Postin johdon kanssa vuokratyövoiman käytöstä lakon aikana.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) on sanonut, että valtionyhtiön ei tule käyttää rikkurityövoimaa.

PAU on syyttänyt postia lakon murtamisesta vuokratyövoiman avulla.

Menot