Kolumnit Uutiset

Pedareita puskat pullollaan

Hämeenlinnalaisen pikkutytön karkumatkasta uutisoitiin laajasti viime viikolla. Radio Häme herätteli myöhemmin keskustelua siitä, miksi ohikulkijat eivät pysähtyneet auttamaan kymppitien reunassa vaeltanutta lasta. Osa vastauksista oli sangen karuja.

Moni mies ilmoitti, ettei uskaltaisi lähestyä vierasta lasta pedofiiliksi leimautumisen pelossa. Hyväksikäyttäjän leima istuu sitkeässä, vaikka osoittautuisikin aiheettomaksi.

Osa keskustelun viesteistä oli selvästi provosoivia puolin ja toisin, mutta joukossa oli asiallisen tuntuisia pohdintoja pedofiilihysteriasta.

Keskustelua jatkoivat vielä poliisi ja sosiaalityöntekijä, jotka olivat sitä mieltä, että pedofiiliepäilyistä vauhkoillaan liikaa sosiaalisessa mediassa.

Sosiaalista mediaa ei toki voi yksin syyttää hysteriasta. Kyllä Hämeen Sanomiin tuli vinkkauksia koulujen liepeillä lapsia autoon houkuttelevista namusedistä jo ennen Facebookia, mutta nykyään netti on pullollaan tällaisia huhuja.

Toimituksessa vinkkaukset tarkistetaan ja varmennetaan ennen kuin lehteen päätyy mitään, ja aika moni vihje osoittautuu aiheettomaksi.

Netissä kaikki on toisin. Lasten vanhemmat ja nuoret itse jakavat varsin hanakasti tietoa mahdollisista hyväksikäyttäjistä.

Näissä keskusteluissa väärä epäily muuttuu todeksi ja varmaksi tiedoksi salamannopeasti.

Teini-ikäisten tyttöjen äitinä olen huomannut, että vähintäänkin kaikki yksin illalla liikkuvat miehet ovat pedofiileja eli pedareita, kuten heitä tuttavallisesti kutsutaan.

Ja auta armias, jos kyseessä on joku vähänkin erikoisempi hahmo, jolla on kummalliset vaatteet tai jotain muuta teinien silmissä omituista: silloin kyseessä on jo ihan takuuvarma pedari.

Uskoisin, etteivät nuoret todellisuudessa pidä ihan kaikkia aikuisia epäilyttävänä, mutta pedarit ovat keskustelujen kestoaihe aivan eri tavalla kuin takavuosina. Samalla pedari-käsitteestä tuntuu tulleen yleishaukkumasana.

En halua yhtään vähätellä lasten ja nuorten seksuaalista hyväksikäyttöä enkä hyysätä henkilöitä, jotka tällaisiin rikoksiin syyllistyvät. He ovat rangaistuksensa ansainneet.

Kaikkien miesten leimaaminen todennäköisiksi hyväksikäyttäjiksi on kuitenkin epäreilua. Samalla ”väärät hälytykset” saattavat johtaa siihen, etteivät todelliset pahantekijät jää kiinni, kun epäilyt kuitataan aiheettomaksi koohotukseksi.

Aikuisten vastuulla on suitsia hysteriaa ja antaa asiallisia neuvoja. Lapsille kannattaa edelleen kertoa, ettei esimerkiksi vieraan kuskin kyytiin kannata mennä ja ettei tarvitse suostua epämiellyttävään kosketteluun.

Senkin voi mainita, ettei olkapäähän taputtaminen automaattisesti tee vaikkapa opettajasta pedaria. Ja omituinen hiippailija voi olla omituinen muuten vaan.

Päivän lehti

30.3.2020