Uutiset

Pedofiilejä metsästävät saattavat syyllistyä itse rikokseen

Facebookissa on lokakuun ajan levinnyt kyseenalainen nimi- ja henkilötietolista. Lista sisältää ryhmän mukaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittujen nimiä. Ryhmä perustelee listausta sillä että sosiaalisen median palvelu Facebook kieltää virallisissa säännöissään seksuaalirikoksista tuomittujen liittymisen palveluun.

Turun yliopiston rikosoikeuden professorin Jussi Tapanin mielestä listauksen laatineet toimivat väkisinkin harmaalla alueella. Tällaisen listauksen laatimisella saatetaan syyllistyä esimerkiksi henkilörekisteririkokseen. Se edellyttää muun muassa, että listalla loukataan henkilön yksityisyydensuojaa tai se voi aiheuttaa mahdollista muuta haittaa. Nämä kriteerit Tapanin mukaan listauksessa täyttyvät.

— Henkilötietolaki lähtee siitä että rikokseen syyllistyminen on arkaluontoinen tieto. Tulkinnanvarainen ongelma on, muodostaako Facebookiin tehty listaus rekisterin henkilötietolain tarkoittamalla tarkkuudella. Henkilörekisteririkoksessa lähdetään siitä että muodostetaan tahallaan rekisteri, jossa käsitellään arkaluontoisia tietoja, Tapani toteaa.

Varmuudella ei voi kuitenkaan sanoa, että listan laatineet syyllistyvät rikokseen.

— Tietyn riskin he kuitenkin ottavat, ja heidän on syytä tiedostaa, että liikutaan tulkinnanvaraiselle alueella.

Jo aiemmin ryhmän toimintaa seurannut Tapani ihmettelee, miten tietoja julkaisevat henkilöt voivat olla täysin varmoja, että tuomiot ovat lainvoimaisia. Tietoja levittävät ottavat merkittävän riskin, jos käräjäoikeudessa annettu tuomio muuttuu hovioikeuteen mentäessä.

— Ongelma on, miten listan laatineet voivat olla varmoja, että tuomiot ovat lainvoimaisia. Tyypillisesti tällaiset tuomiot ovat salassa pidettäviä, joten he joutuvat nojaamaan esimerkiksi lehtitietoihin.

Syyttömän on omaa mainettaan erittäin vaikea puhdistaa jos hänestä on levitetty vääriä tietoja. Tapani kuitenkin muistuttaa, että oikeusvaltiossa täytyy lähteä siitä, että jos oikeus toteaa syyttömäksi, henkilöä pitää sen mukaan kohdella.

— Olkoonkin niin että tässä ryhmässä näyttää siltä, että on lopuniäksi tuomittu. Keskustelu on niin rajua, ettei kerran muodostunutta käsitystä voi muuttaa, Tapani sanoo.

Reilun vuoden ajan toiminut ryhmä on julkaissut aiemminkin muun muassa seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittujen nimiä, kuvia ja tuomioita.

Viikon ajan ollut lista oli julkaistuna ryhmän seinällä vielä eilen lauantaina. Sunnuntaina ryhmän seinälle kiinnitettyä nimilistaa ei enää näkynyt. (LM-HäSa)

Asiasanat