Uutiset

Pehmeä falafel rapeassa kuoressa

Fouad Hanafi-Eweissin lapsuudenkodissa Egyptissä falafelit kuuluivat aamiaispöytään. Yleensä äiti teki ne itse, mutta toisinaan haettiin ammattilaisten pyöräyttämät pallerot.

Täydellisessä falafelissa on rapea kuori ja pehmeän höttöinen sisus. Egyptissä falafelit nautitaan tahinikastikkeen, salaatin ja leipäpalan kanssa.

Suomessa Fouad on pyöräyttänyt falafelin jos toisenkin omissa ravintoloissaan. Kotikokkia hän neuvoo lisäämään taikinaan hitusen ruokasoodaa.

– Se on falafelien kuohkeuden salaisuus, Fouad vinkkaa.

Kikherneet pitää laittaa ajoissa likoamaan, mielellään jo edellisenä päivänä. Tuoreiden yrttien kanssa ei kannata pihistellä, sillä ne antavat kauniin vihreän värin sisukselle.

Falafelpyörykät

16 kpl

400 g kuivattuja kikherneitä
1 tl juustokuminaa
½ tl jauhettua korianteria
½ tl paprikajauhetta
½ tl mustapippuria
1 tl suolaa
½ pieni purjosipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
½ dl tuoretta korianteria hienonnettuna
½ dl lehtipersiljaa hienonnettuna
½ dl vettä
½ tl ruokasoodaa
4 rkl seesaminsiemeniä
1 l rypsiöljyä paistamiseen

Huuhtele kikherneet ja anna niiden liota runsaassa kylmässä vedessä yön yli. Valuta ja kumoa keittiöpyyhkeelle kuivumaan. Laita kikherneet monitoimikoneeseen ja jauha sileäksi soseeksi. Lisää mausteet, suola, sipulit ja pyöräytä, kunnes ainekset ovat sekoittuneet tasaisesti.

Lisää lopuksi tuoreet yrtit ja jauha, kunnes saat tasaista massaa. Laita tekeytymään jääkaappiin puoleksi tunniksi. Lisää sitten ½ dl vettä, johon on sekoitettu ½ tl ruokasoodaa.

Tee taikinasta 16 kappaletta tiiviitä pyöreitä palloja ja pyörittele ne seesaminsiemenissä. Lämmitä kattilan pohjalla 5 senttiä rypsiöljyä 180-asteiseksi ja paista falafelit kullanruskeiksi ja rapeiksi muutama kerrallaan. Koosta riippuen falafelit kypsyvät muutamassa minuutissa. Nosta talouspaperille valumaan.

Tahini-jogurttikastike

½ dl tahinia
2 dl turkkilaista jogurttia
2 tl limetin mehua
½ rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
mustapippuria
suolaa
Sekoita ainekset kulhossa. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.
Lättäleipä
8 kpl
3 dl vettä
½ rkl kuivahiivaa
5 ½ – 6 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ rkl rypsiöljyä

Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja vispaa sekaan kuivahiiva. Anna seistä 10 minuuttia. Lisää puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan nousta puoli tuntia.

Lisää taikinaan suola, öljy ja loput jauhot käsin vaivaten. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa 10 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa. Laita taikina öljyllä siveltyyn kulhoon, peitä tuorekelmulla ja anna nousta 1 ½ tuntia.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa se kahdeksaan osaan. Pyörittele palaset palloiksi ja muotoile niistä lettuja (halkaisijaltaan noin 12 cm). Nosta leivät leivinpaperille ja anna kohota liinan alla puoli tuntia.

Laita uunipelti uuniin ja kuumenna uuni 275 asteeseen. Ota pelti uunista, nosta kohonneet leivät kuumalle pellille ja paista uunissa 6–8 minuuttia, kunnes leivät saavat hieman väriä pintaan. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Mausteinen kikhernesalaatti

neljälle lisukkeeksi

Paahdetut kikherneet:

580 g säilöttyjä kikherneitä
1 ½ rkl oliiviöljyä
1 tl juustokuminaa
½ tl jauhettua korianteria
vajaa 1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
½ tl savupaprikajauhetta
½ tl suolaa
Kastike:
2 rkl tahinikastiketta
1 rkl sitruunamehua
3 rkl kylmää vettä
suolaa
mustapippuria
100 g salaattisekoitusta
½ dl tuoretta minttua
½ kurkku kuutioina
8 kirsikkatomaattia halkaistuna
1 pieni punasipuli ohuina siivuina

Valuta ja huuhtele kikherneet, kuivaa talouspaperilla. Sekoita mausteet oliiviöljyyn ja pyörittele kikherneet mausteseoksessa.

Kaada kikherneet leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteessa 30–40 minuuttia, kunnes ne muuttuvat rapeiksi. Sekoita pari kertaa paiston aikana. Anna jäähtyä hieman, mutta älä peitä kikherneitä, jotta ne eivät menetä rapeuttaan.

Tee salaattikastike. Sekoita tahinikastikkeeseen sitruunamehu ja vesi, mausta suolalla ja mustapippurilla.

Laita tarjoiluastiaan salaatinlehdet, minttu, kuutioitu kurkku ja tomaatti, ohuiksi siivuiksi leikattu sipuli sekä kikherneet. Valuta päälle salaatinkastiketta ja tarjoile heti.

Elina Ylitervo