Uutiset

Pehmopöllö osaa melkein lentää

Pupu, lehmä, kettu, kissa ja kana rotkottavat kasassa loppilaisen omakotitalon piharakennuksessa. Itse asiassa koko tila on täynnä pieniä eläimiä. Yhdessä pöydänkulmassa on ompelukone, muut tasot notkuvat erilaisia kankaita.
Jokainen keinoturkis on pehmoinen ja sileä kuin oikea eläimen karva.

Piharakennuksen omistaja Helvi Ranta ompeli ensimmäisen nallensa 26 vuotta sitten. Se meni torilla niin livakasti kaupaksi, että Ranta päätti ruveta tehtailemaan lisää pehmonallukoita myymälänhoitajan työnsä ohessa.

Puoli vuotta myöhemmin hän sanoutui irti päivätyöstään ja rupesi täysipäiväiseksi pehmolelujen ompelijaksi.
Yhdeksän vuoden kuluttua myös aviomies Pertti Ranta siirtyi perheyrityksen leipiin.

– Minä suunnittelen ja ompelen, Pertti leikkaa, täyttää ja harjaa lelut, Helvi Ranta sanoo.

Kaikki paitsi harakka

Rannan Lelupajan valikoimaan kuuluu kerrallaan parikymmentä erilaista pehmoeläinhahmoa. Osa eläimistä on tavallisia pehmoleluja, osa käsinukkeja, jotka melkein heräävät eloon Helvi ja Pertti Rannan käsissä.

Viime aikoina Rannat ovat ruvenneet valmistamaan myös puisia, kankaalla ja pehmusteilla vuorattuja ja keinulehmiä ja -sonneja. Niitä menee enimmäkseen häälahjaksi – pareittain.

Lelupajan eläimiä myydään edelleen samalla menetelmällä kuin 26 vuotta sitten: pariskunta kiertää pehmeän säkin kanssa messuilla. Nykyisin eläimiä tosin voi ostaa myös sähköpostin ja puhelimen välityksellä.

Tilauksiakin Rannat ottavat vastaan.

-Jos joku haluaa vaikkapa krokotiilin, voin tehdä sellaisen, Helvi Ranta lupailee.

Harvaa eläintä täytyy enää kuitenkaan alkaa suunnitella alusta asti.

-Harakkaa en ole tainnut tehdä koskaan. Muuten kotimaiset metsäneläimet ja kotieläimet on kyllä koluttu läpi, Helvi Ranta sanoo.

-Olemmehan me tehneet eksoottisempiakin juttuja, kuten liskoja ja papukaijoja, Pertti Ranta muistuttaa.

Norppa tuli lääkäriin

Helvi Ranta saa parhaat ideat uusiin eläinhahmoihin asiakkailta. Pariskunnalla on vakiintunut asiakaskunta, joka antaa hanakasti palautetta.

-Aina on kuunneltava tarkkaan, mitä asiakkaat sanovat. Vain sillä tavalla tuotteet tekevät kauppansa.

Parasta palautetta on kuitenkin se, kun lapsena Rannan Lelupajan pehmolelun saaneet tulevat parinkymmenen vuoden kuluttua tekemään ostoksia omalle jälkikasvulleen.

-Vähän aikaa sitten kävi yksi nuori nainen, joka oli saanut isältään synnytyslaitoksella meidän tekemämme norpan. Lelu oli ollut kovassa käytössä ja vähän kärsinyt vuosien kuluessa.
Nainen toi sen tänne lääkäriin korjattavaksi, Helvi Ranta muistelee.

Rannat viihtyvät käsityöläisinä hyvin – mitä nyt toisinaan toivoisivat työpaikan olevan vähän kauempana kuin omassa pihassa. Helvi Ranta on huomannut ilokseen, että ammatin arvostus on lisääntynyt viime vuosina roimasti.

-Lama-aikana ajattelin, että nyt on ihan mahdotonta saada kaupaksi itse tehtyjä pehmoleluja. En edes kehdannut sanoa, että olen tehnyt lelut itse. Mutta kävikin ihan päinvastoin. Ihmiset ostivat, ja yhtäkkiä huomasin, että käsityöläisiä alkoi näkyä joka paikassa. Se on mukavaa.