Uutiset

Pekka Sarokselle tuhat täyteen

Pekka Saros

700 Forssassa, 800 Tampereella ja 900 Kotkassa.

Siinä hämeenlinnalaisen koripallotuomarin Pekka Saroksen rajapyykit ja paikkakunnat, joissa täyteen on tullut edelliset täydet sataluvut pääsarjassa tuomittuja otteluita.

Perjantai-iltana Saros viheltää Loimaalla korisliigan sarjakärki Bisonsin ottelun kotkalaista KTP-Basketia vastaan ja täyteen tulee jo tuhat ottelua.

– Loimaa on hyvä paikka juhlapelille, lähellä kotiseutujani ja salissa hyvä tunnelma, Saros naurahtaa.

Saroksen ennätys on huima, sillä kaikki palloilulajit huomioiden seuraavana on jääkiekkotuomari Reijo Ringbom (907 ottelua) ja koripallotuomareista Juha-Pekka Orava (812). Ja ennätysluvussa on mukana vain kotimaan pääsarjapelit. Muita kotimaan pelejä on arviolta ainakin toinen mokoma.

Saros syntyi Tampereella, mutta perhe muutti Forssaan pojan ollessa kolmivuotias, ja siellä syttyi myös kipinä koripalloon.

– Ensin vuosi koriskerhossa ja sitten seuraan pelaamaan, kun FoKoPo perustettiin vuonna 1969. Oma peliura kesti kymmenisen vuotta ja lukiovuosina aloitin valmennustoiminnan. Sen kautta ajauduin myös tuomarikurssille, joka kuului pakollisena valmentajakoulutukseen. Vuonna 1978 alkoi tuomariura, Saros muistelee.

– 1990-luku oli kiireisintä aikaa. Naantalin kautta työt toivat perheemme Hämeenlinnaan. Omien poikieni Eemelin ja Juusen kautta olin myös HPK:n, HJS:n ja Ruunien Ruunien junnutoiminnassa mukana.

Saroksella on menossa 29:s kausi pääsarjatuomarina. Keskimäärin pelejä on kertynyt 35 kaudessa.

– Syksyllä 1987 ensimmäinen pääsarjapelini oli Uudenkaupungin Urheilijat vastaan Helsingin Pantterit. Uran alussa vihellettiin paljon junnupelejä ja pääsarjaa oli 10–15 peliä kaudessa. Mutta aika nopeasti nousin tuomarien A-ryhmään saatuani kansainvälisen FIBA-lisenssin ja pääsarjankin pelimäärät kasvoivat. Toissa kaudella puhalsin 33 peliä ja viime kaudella 50, Saros ynnäilee.

Lisäksi kansainvälisiä pelejä kertyi noin 300.

– 23 kauden aikana pääosa kansainvälisistä peleistä oli nuorten turnauksia. Neljästi olin universiadeissa ja suurimmat otteluni ovat olleet Japanissa vuonna 1995 universiadien finaali Japani–USA sekä 1998 Moskovassa 17-vuotiaiden olympiafinaali Venäjä–USA. Joulun alla olen kieltäytynyt lähtemästä kansainvälisiin tehtäviin, sillä olen halunnut olla koulun ja perheen joulujuhlissa ja valmisteluissa, Kaurialan yläkoulun rehtori on linjannut.

Nykyään Saros toimii neljättä vuotta kansainvälisen liiton komissaarina otteluissa, kun 50 ikävuoden myötä FIBAn tuomaritehtävät päättyivät.

– Suurimpia muutoksia 30 vuoden aikana ovat aiheuttaneet useat sääntömuutokset, joiden kautta koripallo on edennyt, esimerkiksi palautussääntö ja hyökkäysaikojen lyhentäminen. Peli on nopeutunut ja nykyinen kolmen tuomarin järjestelmä on ehdoton. Kotimaan liigassa tarve olisi ammattituomareille, sillä tuomarin pitäisi ehtiä enemmän analysoimaan peliä. Työn ohella harrastustoimintana se ei ole mahdollista, Saros pohtii.

– Onhan tuomaritoiminta raskasta töiden ohella, mutta samalla se on totaalinen hyppy irti arjesta. Paljon on saanut elämänkokemusta. Tämä kausi ainakin puhalletaan loppuun, Saros sanoo kyselyihin jatkostaan. HäSa  

Asiasanat