fbpx
Uutiset

Pekkarinen lähtee, mutta termi pekkarointi jää poliittiseen kielenkäyttöön

Kommentti: Termillä on negatiivinen kaiku, mutta on kokoomuksen varapuheenjohtajakin kerran julistautunut pekkaroijaksi sanan positiivisessa mielessä.
Varapuhemies Mauri Pekkarinen toimi siltahankkeen aikana hallituksessa sisäministerinä.

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen, 70, ilmoitti perjantaina liittyvänsä siihen konkarikansanedustajien ryhmään, joka jättää eduskunnan ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa. Ensi keväänä Arkadianmäeltä lähtevät vapaaehtoisesti myös muun muassa Pertti Salolainen (kok.), Seppo Kääriäinen (kesk.) ja Tapani Tölli (kesk.).

Heistä Pekkarinen tullaan eittämättä muistamaan pisimpään. Se johtuu siitä, hänen ansiostaan Suomen poliittiseen keskusteluun syntyi lähtemätön termi pekkarointi. Se tarkoittaa armotonta kotiinpäin vetämistä oman vaalipiirin hankkeille kuten silloille ja teille.

Termi synnytti 21 vuotta sitten Jyväskylän Korpilahdelle Pekkarisen vaalipiiriin rakennettu Kärkistensalmen silta, joka on yksi Suomen pisimmistä. Komea vinoköysisilta korvasi hankalan lossimatkan, jossa autojonot lossille saattoivat kestää kaksikin tuntia. Pitempi autoreitti toi yli 80 kilometriä ylimääräistä ajoa.

Sillan rakentamisesta päätettäessä Mauri Pekkarinen työskenteli pääministeri Esko Ahon (kesk.) lama-ajan hallituksen sisäministerinä. Pekkarinen ajoi Keski-Suomen ykköshankkeena pidettyä siltahanketta uutterasti riihimäkeläisen valtiovarainministeri Iiro Viinasen (kok.) valmistelemaan valtion lisäbudjettiin.

Pekkarisen onnistuttua saamaan siltahankkeen läpi Viinanen loi suomen kieleen uuden sanan pekkarointi. Sitä käytetään edelleenkin negatiivisessa merkityksessä kuvaamaan siltarumpupolitikointia.

Pekkarista negatiivinen mielleyhtymä on harmittanut. Hän on korostanut sillan yhteiskuntataloudellista kannattavuutta ja maan tasapuolista kehittämistä.

Siltahankkeessa Pekkarinen löi hynttyyt yhteen silloisen liikenneministerin Ole Norrbackin (r.) kanssa. Hän sai samassa yhteydessä ajettua läpi Raippaluodon sillan omassa Vaasan vaalipiirissään.

On termiä pekkarointi käytetty myös positiivisessa merkityksessä. Kun valkealalainen Ismo Partanen nousi 1990-luvun puolivälissä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi, hän ilmoitti valinnan jälkeen pyrkivänsä profiloitumaan “kokoomuksen Pekkariseksi”, tiukaksi edunvalvojaksi.

Tamperelainen Partanen toimii nykyään Lääkäripalveluyritysten toiminnanjohtajana.

Menot