Uutiset

Pekkarinen näkee jo nyt mörköjä

Pääministeri Matti Vanhanen ei pettänyt omiaan vaan ilmoitti suostuvansa keskustan presidenttiehdokkaaksi. Puoluejohtajaa ei saanut empimään lopulta sen paremmin hänen ympärilleen ilkeämielisesti synnytetty mediakohu kuin epäilys, että vaaleissa on hyvin todennäköisesti kilpailevina ehdokkaina tasavallan presidentti ja pääministeri.

Vanhanen sanoi päättäneensä ryhtyä presidenttiehdokkaaksi jo vuonna 2003. Tätä ei ole aihetta epäillä. Jo kauan on ollut nähtävissä, ettei keskustalla olisi ollut kovan tason ehdokasta, jos Vanhanen olisi tehtävästä kieltäytynyt. Toki keskusta olisi suurena puolueena oman ehdokkaansa joka tapauksessa valinnut.

Kahden suuren porvaripuolueen ehdokkaat ovat astuneet esiin. Edessä on pitkä vaalitaistelu, vaikka tasavallan presidentti Tarja Halonen lyhyttä toivoi. Ainakin kokoomus tuntuu arvioineen tilannetta siten, että ehdokkaaksi suostuvan Halosen kukistaminen ja Sauli Niinistön nosto voittajasuosikiksi edellyttää pitkäjänteistä vaalityötä. Vanhanen puolestaan selvästi luottaa yhteistyön Halosen kanssa sujuvan ongelmitta hänen ehdokkuudestaan huolimatta.

On hyvin todennäköistä, että porvariehdokkaan vieminen voittoon asti vaatii keskustan ja kokoomuksen yhteistyötä. Näin ainakin silloin, jos SDP:n ehdokas on Tarja Halonen.

Porvareiden yhteistyö ei kuitenkaan kaikkia innosta. SDP:n puoluesihteeriksi pyrkivä kansanedustaja Minna Lintonen sanoo Aamulehdessä, että keskusta ja kokoomus ovat jakamassa kansaa presidentinvaaleissa oikeistoon ja vasemmistoon. Tulkinta on kärjistys. Jo keskustan ja kokoomuksen ehdokasasettelu todistaa puolueiden ymmärtävän presidentinvaalin henkilövaaliksi.

Suomalainen politiikka on ollut jo iät ja ajat oikeisto-vasemmisto-jaon ylittävää yhteistyötä. Presidentinvaali ei tätä perinnettä voi mitenkään murtaa.

Merkillistä kyllä porvariyhteistyö kaivelee myös kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarista. Keskustan pitkän linjan poliitikko varoittaa keskustalaisia porvarihuumasta ja korostaa, ettei Niinistön johtama kokoomus tukenut viime vaaleissa keskustan Esko Ahoa.

Pekkarisen näkemys porvareiden huumasta on merkillinen. Missä hän on tällaista menoa ollut aistivinaan? Onko huuma päätään nostava ongelma Pekkarisen kotiseudulla Keski-Suomessa? Keskustan ja kokoomuksen yhteistyö ottaa julkisuudessa esiintyvistä lausunnoista päätellen vasta ensimmäisiä askeleita, joten tässä mielessä Pekkarinen näkee mörköjä.

Pekkarisen harrastamalla vanhojen kaivelulla keskustan ja kokoomuksen kesken ei voi syntyä yhteistyötä. Mitä Pekkarinen oikein ajaa takaa viittauksellaan viime presidentinvaaleihin? Keskusta ja kokoomus ovat nyt lähteneet näissä vaaleissa katsomaan tulevaisuuteen, mutta tämä tyyli ei tunnu Pekkarista oikein innostavan. Ministerin pitäisi tietää, kuka hyötyy, jos porvaripuolueet ryhtyvät jo nyt kinaamaan keskenään.