fbpx
Uutiset

Pekolan Puutyö kaatui

Pekolan Puutyö Oy haki tiistaina konkurssia. Toimitusjohtaja Tapani Salokannas sanoo, että yhtiön kassa ei kestänyt yrityssaneerauksessa.

Vanhan puusepänliikkeen 21 työntekijää irtisanottiin viime torstaina. Parhaimmillaan Hattulan Pekolassa toiminut yritys työllisti 36 työntekijää.

Pekolan Puutyö haki kesällä 2010 yrityssaneerausta. Se sai saneerausohjelman viime lokakuussa.

– Viime kuukausina saimme selkeän parannuksen kannattavuuteen. Tilauskanta oli hyvä, 700 000 euroa. Käyttöpääomat eivät kuitenkaan riittäneet tilauskannan hoitamiseen, Salokannas kertoo.

Salokannaksen mukaan yrityssaneeraus aiheutti ylimääräisiä kustannuksia yhtiölle muun muassa siksi, että yhtiö ei saanut luottoa. Tärkein raaka-aine, alumiini, piti maksaa noin kuusi viikkoa ennen tavaran toimitusta.

– Meni 2-3 viikkoa ennen kuin saimme tuotteet asiakkaalle ja pystyimme itse laskuttamaan. Syntyi kahden kuukauden viive.

Pekolan Puutyö yritti vielä viime hetkellä saada rahoitustaan kuntoon. Kun siinä ei onnistuttu, yritys jätti itse konkurssihakemuksen Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen. Kun velallisen itse hakee konkurssia, käräjäoikeus tekee päätöksen konkurssista ilman pitkiä lausuntokierroksia.

Alumiiniseinistä …tuli tärkein tuote

Yritys oli nimensä mukaisesti pitkään puhdas puusepänliike, joka tunnettiin viime vuosikymmeninä taiteovistaan. Pekolan Puutyön tärkeimmiksi tuotteiksi tulivat kuitenkin viime vuosina alumiinirunkoiset siirto- ja taiteseinät. Tämän projektiliiketoiminnan osuus liikevaihdosta kasvoi 60 prosenttiin.

Pekolan Puutyön tulos notkahti jo 2000-luvun lopulla markkinoiden kuumentuessa. Yritys kärsi raaka-aineiden, kuten pinnoitettujen levyjen, hintojen noususta.

– Suurin syy vaikeuksiin oli, ettei vaihtoehtoisia tapoja perattu. Sitä tehtiin nyt viimeiset kaksi vuotta, Salokannas tilittää.

Hän kertoo, että liiketoiminnan uuteen suuntaamiseen käytettiin myös ulkopuolista konsulttia. Tulosta syntyi, mutta käyttöpääomat eivät riittäneet.

Perinteisten kuluttajatuotteiden osuus Pekolan Puutyön liikevaihdosta laski neljännekseen. Teollisuuden alihankintaa ajettiin alas, koska tärkein asiakas, Suomen huonekaluteollisuus, kuihtuu. Uutena liiketoimintana käynnistettiin huolto- ja korjaustoiminta.

Salokannas toivoo, että liiketoiminta alkaa uudelleen jollakin tavalla. Se pitäisi kuitenkin saada välittömästi pyörimään.

– Projektiliiketoimintaa ei ainakaan pysty hoitamaan kuin henkilö, joka on itse ollut siinä mukana.

Pekolan Puutyö on toiminut yrityksen omissa tiloissa Hattulassa. Salokannas kertoo, että kiinteistö on yrityksen lainojen vakuutena. (HäSa)

Menot