Uutiset

Pelastaako Britannian perustulomalli Suomen talouden?

Perussuomalaisissa suhtaudutaan myönteisesti perustulomalliin, jossa valtio maksaisi osan pienipalkkaisten tuloista.

Eräänlainen negatiivinen tulovero on jo käytössä Britanniassa (working tax credit). Mallissa valtio maksaa työssäkäyville, mutta pienipalkkaisille työntekijöille sen verran, että kokonaisansiot nousevat elämiseen riittävälle tasolle.

Samalla pienipalkkaiset työntekijät poistuisivat kokonaan toimeentulotukiluukuilta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoi Lännen Medialle torstaina, että puolueen eduskuntaryhmä kannattaa negatiiviseen tuloveroon perustuvan perustulon käyttöönoton selvittämistä.

– Jos ihminen saisi yhdestä tai useammasta osa-aikaisesta työstä palkkaa kuukaudessa 1 200–1 300 euroa, valtio maksaisi palkan päälle negatiivista tuloveroa esimerkiksi parisataa euroa. Tuki olisi suurempi, jos henkilöllä on lapsia, Satonen havainnollisti kokoomuksen ajamaa perustulomallia.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho pitää negatiivisesta tuloveromallista sen kannustavuuden takia.

– Mallin keskeinen ansio on se, että siinä kannustetaan ottamaan vastaan myös osa-aikaisia ja tilapäisiä töitä.

Terhon mukaan Suomen sosiaaliturvajärjestelmän yksi keskeisimpiä haasteita on kannustinloukkuongelma, jossa työttömän ei kannata ottaa vastaan silpputyötä, koska työnteosta saatava hyöty voi jäädä vähäiseksi.

– Pahimmassa tapauksessa työntekijä voi jäädä tappiolle tukien laskiessa ja maksujen noustessa. Working tax credit -malli vaatisi toimiakseen Suomessa sosiaaliturvan kokonaistarkastelua kannustinloukkujen purkamiseksi.

Satosen mukaan negatiivinen tulovero olisi länsimaiden vastaus siihen, etteivät matalan tuottavuuden työt karkaisi halpamaihin. Terhon mukaan mallin tarkoitus ei ole kuitenkaan laskea työntekijän tuntiansioita, vaan tehdä työnteosta kannattavaa myös vähäisemmillä tuntimäärillä ja siten alentaa työllistymiskynnystä.

– Tällaisella mallilla voisi olla edellytyksiä toimia reaalimaailmassa. Jotkut esitetyt perustulomallit eivät kannustaisi niinkään työntekoon kuin minimoimaan kuukausittaiset elinkustannukset, jotta töitä tarvitsisi perustulon lisäksi tehdä mahdollisimman vähän.

– Tämä malli kannustaisi pysymään Suomessa ja tekemään töitä, ei lähtemään halvempien elinkustannusten maihin elämään Suomesta nostetun sosiaaliturvan varassa.

Britanniassa työttömyysaste on painettu viiteen prosenttiin. Satosen mukaan tämä on pitkälti negatiivisen tuloverotuksen ansiota. Suomessa vastaava työttömyyden väheneminen vastaisi jopa sataatuhatta uutta työpaikkaa.

Terho sanoo, että Britannian parempaan taloustilanteeseen on vaikuttanut moni muukin asia – eikä vähäisimpänä oma valuutta ja siten mahdollisuus itsenäisempään talouspolitiikkaan.

– Työmarkkinoiden joustavoittaminen on tärkeää kilpailukyvyn parantamiseksi. Tätä on omalta osaltaan jo edesautettu edistämällä paikallista sopimista, ja olisi mahdollista tutkia negatiivisen tuloveron mallia osana sosiaaliturvan uudistamista kokonaisuutena.

Terho huomauttaa, että perussuomalaiset tai hallitusohjelma eivät ole linjanneet mitään negatiivisesta tuloverosta.

Hallitusohjelmassa on sen sijaan selvästi linjattu, että hallitus kokeilee perustuloa. Kela valmistelee kokeilua parhaillaan. Negatiivinen tulovero olisi yksi tapa kokeilla perustulon toimivuutta Suomessa.

Perustulokokeilu alkaa ensi vuonna. Suomen isoista kaupungeista esimerkiksi Tampere on ilmoittanut haluavansa siihen mukaan.

Lännen Media ei tavoittanut kolmannen hallituspuolueen, keskustan ryhmänjohtajaa Matti Vanhasta kommentoimaan aihetta.

Menot