fbpx
Kolumnit Uutiset

Pelastaako kuratoitu vaatekaappi maailman?

Sopivan vaatteen ostaminen on hankalaa. Määrässä ja trendeissä riittää toki tarjontaa, mutta laatua ja istuvuutta saa etsiä.

Itsenäisyyspäivän juhlakolttujen ähkyssä huomaan miettiväni, että hintakaan ei enää kerro sitä, kestääkö vaate edes seuraavaa vuotta.

Pukeutumiseen käytettävä rahamäärä ei ole vuosien saatossa juuri muuttunut. Nyt vähemmällä vain saa enemmän.

Halpaketjut ovat vallanneet markkinat, mikä varmasti on yksi syy siihen, ettei minunkaan vaatekaapissani oikein mikään vaate tunnu istuvan kunnolla.

Syytän tietenkin myös geeniperimääni. Se on varmistanut, ettei minulle, persjalkaiselle, sovi eurooppalainen mitoitus, jolla vaatteiden kaavat tehdään.

Kun vaihtoehtoja on aivan liikaa, eikä mikään niistä ole aivan täydellinen, pukeutumisesta tulee vaikeaa. Tekee mieli ostaa uutta, koska eihän minulla ole mitään päällepantavaa!

Suurimmalla osalla meistä on kaapeissaan ja walk-in-closeteissaan vaatteita loppuelämäksi.

1980-luvulla oli halvempaa ostaa kangasta ja tehdä vaate itse kuin ostaa se valmiina. 1990-luvun puolivälissä kaikki muuttui. Silloin vaatetuotanto siirtyi kehittyviin maihin.

Kaatopaikat täyttyvät tekstiilijätteestä. Uffin ja Fidan keräyslaatikot nielevät yhä enemmän vaatesäkkejä. Nykyinen kertakäyttökulttuuri ei voi jatkua.

Ruokakaupasta ostan mielelläni lähellä tuotettua luomua, mutta vaatteiden kanssa olen suorastaan piittaamaton.

Olenko koskaan viiden euron T-paitaa ostaessani ajatellut, kuinka paljon puuvillapaita on niellyt vettä ja kemikaaleja? Olenko koskaan ajatellut, että tämänkin halvan paidan on ommellut ihminen, jonka vaihtoehdot voivat olla aika vähissä?

Saataisiinkohan tähän jokin tolkku, jos vaatteiden jätehuolto olisi niitä tuottavien yritysten vastuulla?

Onneksi harva meistä haaveilee Kim Kardashianin loputtomasta vaate- ja kenkäkokoelmasta.

Nyt luksusta onkin se, että koko puvusto mahtuu yhteen vaaterekkiin – ja jopa niin, että henkareiden väliin jää vielä ilmaa.

Ihana internet kertoi tälle ilmiölle nimenkin: Kuratoitu vaatekaappi.

Kuratointi-sanaa käytetään taiteesta puhuttaessa. Koska maailma on täynnä jos jonkinlaista taidetta, tarvitaan joku kuratoimaan joukosta ne teokset, jotka ansaitsevat päästä esille näyttelyihin.

Samaa ideaa sovelletaan pukeutumiseen: Kaappiin pääsevät vain parhaat.

Menot