fbpx
Uutiset

Pelastuslaitos hoitaa nyt myös kiireettömät siirtokuljetukset

Kanta-Hämeen pelastuslaitos teki edullisimman tarjouksen kiireettömistä siirtokuljetuksista sairaanhoitopiirin alueella. Sopimus jatkuu ainakin tämän vuoden loppuun saakka.

Pelastuslaitos on rekrytoinut tilapäisesti kaksi ensihoitajaa ja kuusi sairaankuljettajaa, sillä sopimuskausi on jo alkanut maaliskuun alusta.

Pelastuslautakunta on esittänyt Hämeenlinnan kaupunginhallitukselle, että se perustaisi nämä kahdeksan tointa määräaikaisina maaliskuun alusta vuoden loppuun saakka.

Ensihoitopäällikkö Markku Saarinen muistuttaa, että uuden terveydenhoitolain mukaan vastuu sairaankuljetuksista siirtyy sairaanhoitopiireille. Laki tulee voimaan toukokuun alusta, mutta vastuu siirtyy aikaisintaan vuodenvaihteessa.

-Tämä vuosi on siirtymäkautta. Siksi sairaanhoitopiiri kilpailutti kiireettömät kuljetukset vain vuoden loppuun saakka. Tosin sopimukseen sisältyy 1+1 vuoden optiokausi.


Useimmat kiireettömiä kuljetuksia

Pelastuslaitoksella oli viime vuonna noin 21 000 ensihoitotehtävää. Nyt hoidettavien siirtokuljetusten myötä tulee vuositasolla noin 3 000 tehtävää lisää. Niistä vain muutama prosentti on kiireellisiä hoitotason tehtäviä.

Tarjouskilpailun voitto merkitsee Kanta-Hämeen pelastuslaitokselle paitsi lisärekrytointeja, myös lisäkaluston tarvetta.

-Olemme vuokranneet yhden auton Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta ja lisäksi ottaneet käyttöön varalla olevaa kalustoa, Markku Saarinen kertoo.

Ensihoitohenkilöstön työaikajärjestelyihin tulee muutoksia, jotta kiireettömät kuljetukset pystytään hoitamaan mahdollisimman pitkälle jo olemassa olevalla kapasiteetilla tehokkaasti.


Uudet ratkaisut ehkä kesäkuussa

Käytännön muutokset merkitsevät, että Hämeenlinnassa 12 tunnin valmiudessa oleva ambulanssi siirtyy ympärivuorokautiseen valmiuteen. Kahdeksan tunnin valmiudessa oleva auto siirtyy 12 tunnin valmiuteen. Viikonloppuisin se on 8 tunnin valmiudessa.

Uudet perustason ambulanssit ovat arkisin kahdeksan tunnin valmiudessa.

Kapasiteettia voidaan hyödyntää koko maakunnan alueella myös päivittäistehtävissä. Tämä nostaa ensihoitovalmiutta.

Sairaanhoitopiiri joutuu tämän vuoden kuluessa ratkaisemaan, kuinka sairaankuljetukset käytännössä järjestetään vuodenvaihteen jälkeen. Yhtymävaltuusto saanee sen käsiteltäväkseen jo kesäkuussa, samoin kuin sairaankuljetuksia koskevan palvelutasopäätöksen. (HäSa)

Menot