Uutiset

Pelastuspalvelut samasta numerosta

Tulipalokiireessä ei ole aikaa odotteluun, vaan avun pitää tulla ilman viivytyksiä. Hämeen hätäkeskus aloitti tiistaina toimintansa Hämeenlinnassa, kun Kutalantiellä paloaseman vieressä toimivaan keskukseen tulivat aamusta alkaen myös Päijät-Hämeen hälytykset. Poliisin hälytyssoitoille käy samoin torstaina.

Kun uusi keskus toimii täysillä, välitetään sieltä kaikki Kanta- ja Päijät-Hämeen poliisin, pelastuslaitoksen ja sairaankuljetuksen hälytykset.
Porissa päämajaansa pitävän valtakunnallisen hätäkeskuskuslaitoksen 15 alueellista hätäkeskusta ovat kaikki toiminnassa ensi vuoden loppuun mennessä.

Muutos on merkittävä, mutta avuntarvitsijoille sen ei pitäisi näkyä. Hädän hetkellä tarvitsee muistaa vain yksi puhelinnumero. Se on jo ennestäänkin tuttu 112.

Pelastuslaitoksen tai poliisin apu tulee uudistuksen jälkeenkin sieltä mistä tähänkin asti: lähimmältä mahdolliselta auttajalta.

Poliisin ja pelastuslaitoksen yhteistyön odotetaan parhaimmillaan tehostuvan, mikä on omiaan nopeuttamaan toimintaa. Palokunnan ja poliisin päivystäjät eivät takavuosien tapaan soittele toisilleen, vaan kaikki tieto mahdollisesta onnettomuudesta on kerralla käytössä ja jaettavissa edelleen. Myöskään kunta- tai edes maakuntarajojen ei pitäisi olla pelastajien sujuvan yhteistyön esteenä.

Lankapuhelimesta soittavan osoite on tullut jo hyvän aikaa hälytyspäivystäjän kartalle. Ylivoimainen valtaosa hälytyspuheluista soitetaan kuitenkin kännyköistä. Tyypillinen tilanne saattaa olla sellainen, että apua pyydetään kolaripaikalle, jonka paikasta soittajalla on vain summittainen käsitys.

Hämeen hätäkeskus saa suoran tiedon kännykällä apua soittavan sijainnista vasta tiettävästi tulevasta keväästä alkaen. Hätäkeskuksessa joudutaan siihen asti erikseen tarkistamaan matkapuhelinoperaattoreilta, mistä päin laajaa aluetta kännykästä soitettu hälytyspuhelu tulee. Viivyttely ei ole perusteltua, koska matkapuhelinpaikannus on jo yleisesti käytössä olevaa tekniikkaa.

Paraskaan kone tai tietokoneohjelma ei korvaa osaavaa ihmistä. Kanta- ja päijäthämäläistä paikallistuntemusta on yhdistetty uudessa hätäkeskuksessa ainutlaatuisella tavalla. Päivystäjä ei saa pudota kartalta, tulee hätääntynyt puhelu sitten mistä alueen 28 kunnasta tahansa. Tehtävä on hätäkeskuksen alueen laajuuden vuoksi vaikea. Kaiken lisäksi paikannimet ja etenkin kadun- ja tiennimet voivat eri kunnissa olla hyvinkin samanlaisia.

Runsaat taksi vuotta sitten Pohjanmaan hätäkeskuksen virheen vuoksi ambulanssi hälytettiin väärään kaupunkiin, Pietarsaareen. Uudessakaarlepyyssä odottanut potilas menehtyi sydäninfarktiin. Erehdys oli inhimillinen. Päivystäjä luotti liikaa tietokoneeseen, joka näytti tietokannassa olleen virheen vuoksi väärää kaupunkia. Kohtalokas sekaannus perustui lähes samanlaisiin, ruotsinkielisiin kadunnimiin.
Kanta- ja Päijät-Hämeessä hälytyskieli on toivottavasti kaikin tavoin yhteinen.

Päivän lehti

30.3.2020