Uutiset

Pelastusrengas vyötäröllä saattaa olla merkki potenssiongelmista

Hämeenlinnassa vuonna 2003 käynnistetyn tutkimuksen tuoreimmat tulokset osoittavat, että potilaan erektiohäiriö voi olla lääkärille ensimmäinen vihje tarpeesta aloittaa valtimosairauksien etsiminen ja hoito. Harmia pystyy ennaltaehkäisemään esimerkiksi liikuntaa lisäämällä.

-Vähän liikkuvat miehet kärsivät huomattavasti useammin erektiohäiriöstä, kuin kunnostaan huolta pitävät yksilöt, kertoo ylilääkäri Ari Palomäki.

Nuorukaisen varttuessa keski-ikäiseksi, on hänen hyvä tarkistaa elintapansa ja tehdä tarvittavat muutokset, sillä makkarat vyötäröllä kertovat kohonneesta riskistä kärsiä erektiohäiriöstä. Tutkimustulokset osoittavat, että runsas liikunta suojaa tehokkaasti potenssiongelmilta.

-Liikakilot lantiolla eivät ole niin haitallisia kuin keskivartalolihavuus, Palomäki huomauttaa.


Monen syyn summa

Tutkimuksessa rinnakkain asetettiin miehet joilla ei ollut erektiohäiriöitä, sekä potenssiongelmista kärsivät miehet. Vähäisen liikunnan ja sydämen syketason lisäksi erektiohäiriön todettiin olevan yhteydessä muun muassa ikään, tupakkahistoriaan, metaboliseen oireyhtymään, diabetekseen, suhteelliseen painoon ja verenpainetautiin.

Kun erektiohäiriöön yhteydessä olevat tekijät oli selvitetty, jatkettiin tutkimuksia etsimällä toisistaan riippumattomia tekijöitä, jotka selittävät potenssiongelmia. Selvisi, että yli puolet erektiohäiriön esiintymisestä on selitettävissä neljällä, keskenään riippumattomalla tekijällä: iällä, pulssitasolla, liikunnalla ja tulehduksesta kertovalla fibrinogeenin pitoisuudella.


Ylihuolehtiva luontoäiti

Mistä johtuu, että ihminen on rakennettu niin, että monen kohdalla mieskunto ei kestä loppuun asti? Ylilääkäri Palomäki esittää arvelun, että erektiohäiriö saattaisi olla luonnon oma keino turvata ihmisen jälkeläisten selviytyminen.

– Erektiohäiriö saattaa olla tällainen luonnon keino ehkäistä, ettei mahdollisia orpoja ei pääse syntymään. Luontoäiti on halunnut taata, että syntyvällä lapsella on hyväkuntoinen isä niin pitkään kunnes jälkikasvu on kasvanut siihen ikään, että pärjää itse.

Ihmisen elinikä on kuitenkin pidentynyt huomattavasti evoluution alkuhämäristä, jolloin harva näki kolmattakymmenettä syntymäpäiväänsä. Näin ollen potenssiongelmat eivät olekaan enää elämän ehtoon ongelmia, vaan puolivälin päänvaiva.

Hämeenlinnan Metabolinen oireyhtymä -tutkimushanke on sarja tutkimuksia, joissa on selvitetty ylipainoon liittyvän metabolisen oireyhtymän terveysvaikutuksia. Tutkimuksissa on aiemmin todistettu esimerkiksi rypsiöljyn suojaava vaikutus verenkierron rasvoihin. Hankkeen tulokset ovat herättäneet huomiota myös maailmalla ja niistä on raportoitu kansainvälisessä B;C Cardiovascular Disorders -lehdessä.