fbpx
Uutiset

Pelifirmojen menestys tulee yrityskauppojen myötä - Supercellin Paanasella ja Kodisojalla kovimmat tulot

Suomalaisten peliyritysten menestys kertoo yrittäjien kokemuksesta. Pelialan Neogamesin mukaan Suomessa on useita lupaavia peliyrityksiä.
Supercellin Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja ovat rahoittaneet muun muassa TPS:n toimintaa ostamalla HC TPS Turku Oy:n osakkeita. Kuva: Jari Laurikko
Supercellin Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja ovat rahoittaneet muun muassa TPS:n toimintaa ostamalla HC TPS Turku Oy:n osakkeita. Kuva: Jari Laurikko

Verotulojen kärkipaikoilta löytyy useita pelialan yritysten perustajia. Pelialalla tulot koostuvat useimmiten pääomatuloista, joka tarkoittaa tuottoisia yrityskauppoja. Pelialan menestyneistä yrityksistä ovat Supercell, Small Giant Games ja Kamu, joka myytiin Epic Gamesille viime vuoden aikana.

Yhteistä näiden yritysten perustajille on siis se, että heidän tuloistaan iso osa on tullut yrityskauppojen myötä.

– Ainakin verotiedot kertovat sen, että nämä peliyritykset haluavat maksaa veronsa Suomeen. Lisäksi tulojen taustalla ovat yrityskaupat, asiamies KooPee Hiltunen Neogamesista sanoo.

Neogames on pelialan yhdistys, jonka tarkoitus on edistää pelialan kehittämistä Suomessa.

Menestyneitä yhdistää kokemus

Hiltunen kertoo, että Suomessa on kaikkiaan 220 pelialan yritystä, joista yli miljoonan euron liikevaihtoa tekee noin kymmenkunta yritystä. Yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoon Suomessa pääsee alle kymmenen pelialan yritystä.

Menestyneille pelialan yrityksille yhteistä Hiltusen mukaan on kokemus.

– Jos ajattelee Supercelliä, Small Giant Gamesia ja Epic Gamesia, niin näitä kaikkia yhdistää kokemus. Kukaan näiden yritysten perustajista ei ole ensimmäistä kertaa liikkeellä, vaan kaikilla on takanaan pitkä alan kokemus ennen yrityksen perustamista, Hiltunen summaa.

Suomalaisille peliyrityksille luonteenomaista on sekin, että yritykset tekevät asioita yhdessä eivätkä eristäydy omiin piireihin.

– Alan kansainvälinen kilpailu on kovaa. Siinä pärjätäkseen on tehtävä töitä. Jos istuu käsien päällä ja haukottelee, niin ei mitään saavuta.

Suurin osa yrityksistä on sellaisia, jotka tekevät tasaista tulosta ja voivat työllistää kymmenestä kahteen kymmentä työntekijää. Lisäksi alalla on paljon vastaperustettuja ja lupaavia yrityksiä.

Yrityskaupan synty kestää vuosia – jos syntyy

Yrityskaupat nekään eivät synny itsestään, Hiltunen sanoo. Yrityskaupan toteutuminen voi kestää vuosia ja yrityksen talouden on oltava kunnossa.

– Yrityksen runko ja konsepti on oltava kunnossa. Lisäksi yrityksen pitää tuottaa niin paljon, että tuottopotentiaalit nähdään myös tulevaisuudessa. Yrityksen ostajat eivät ole mesenaatteja, vaan ostajat vaativat pelialan ydinosaamisesta sekä talousosaamista.

Hiltusen mukaan Suomessa on tälläkin hetkellä paljon lupaavia yrityksiä, joten pelialan kovatuloisia nimiä nähtäneen myös tulevaisuudessa verolistojen kärjessä. Suomalaisen yhteiskunnan kannalta olennaista on se, että näissä yrityksissä Suomi nähdään maana, jonne verot kannattaa maksaa.

– Jos Suomen ekosysteemi eli toimintaympäristö pysyy hyvänä, silloin myös interssi jäädä tänne ja maksaa veroja Suomeen on korkea. Yksi alaa koskettava kysymys on ulkomaisen työvoiman saatavuus, Hiltunen sanoo.

Supercelliläiset hallitsevat

Verohallinnon toimittamien verotietojen mukaan Suomen kaksi kovatuloisinta henkilöä olivat Supercellin perustajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodis.

Paanasen ansio- ja pääomat tulot olivat yhteensä 110 miljoonaa euroa. Veroja Paananen maksoi yli 40 miljoonaa euroa.

Kodisojan tulot olivat noin 98 miljoonaa euroa. Kodisoja maksoi veroja reilut 36 miljoonaa euroa.

Tällaiset olivat muiden supercelliläisten ansio- ja pääomatulot, jotka on ilmoitettu Verohallinnosta:

Forsten, Visa, ansio- ja pääomatulot yhteensä 38 287975 euroa.

Derome, John tulot yhteensä 14 684337 euroa.

Snellman, Janne tulot yhteensä 14 192424 euroa.

Leppinen, Lassi tulot yhteensä 12 506563 euroa.

Small Giant Games toinen menestyjä

Verolistoja hallitsivat myös peliyhtiö Small Giant Gamesin perustajat. Pelialan yritys myytiin viime vuoden lopussa yhdysvaltaiselle pelijätti Zyngalle, joten tulot ovat peräisin yrityskaupoista. Tällaiset olivat Small Giant Gamesin perustajien ansio- ja pääomat tulot yhteenlaskettuna.

Nieminen, Otto tulot yhteensä 22 099538 euroa.

Soininen, Timo tulot yhteensä 20 941947 euroa.

Juopperi, Ilkka-Kristian, tulot yhteensä 20 888516 euroa.

Vallisto,Tommi tulot yhteensä 20868894.95 euroa

Halttunen, Markus tulot yhteensä 19 474635 euroa.

Kolmas pelialan menestyjä oli Epic Games

Pelialan start up -yrityksen Kamun perustajat Aarni Rautava ja Simon Allaeys. Molemmat nousivat top 50-listalle yrityskauppojen jälkeen.

Pelijätti Epic Games osti Kamun vuoden 2018 syksyllä. Vuonna 2018 Rautavan tulot yhteensä laskettuna olivat 14 306918 euroa. Allaeysin yhteenlaskut tulot olivat 14 297615 euroa.

Tässä jutussa esitellyt tiedot perustuvat Verohallinnon välittämiin tietoihin, eivätkä ne välttämättä ole täydellisiä.

Menot