Uutiset

Pelin politiikasta aika luopua

Eduskuntavaaleista on kohta viisi viikkoa ja hallituksesta on vasta koossa haavekuva. Hyvällä tahdolla ja mielikuvituksella voi laskea, että syntymässä on pääministeri Jyrki Kataisen hallitus puolueina kokoomuksen lisäksi SDP, RKP, vihreät, kristillisdemokraatit ja ehkä vasemmistoliitto.

Kuinka monen mutkan takana hallitusratkaisu häämöttää, sitä sopii arvailla. Niin kauan kuin hallituksesta neuvottelevat puolueet eivät ole sopineet ohjelmasta ja salkkujen jaosta, tilanne on auki – ja kaikki mahdollista.

Portugali-paketti vei aikaa, sitä on tuhlattu aivan liikaa myös poliittiseen peliin. Peli on osa politiikkaa, nyt pelaamiseen on keskitytty kovin intohimoisesti ja aivan liian kauan.

Pelaaminen on aika siirtää sivurooliin, nyt on hallitukseen menossa olevien puolueiden hetki ryhtyä kantamaan vastuuta, sopimaan vaalikauden politiikan sisällöstä, myös ikävistä ratkaisuista.

SDP:n johto saattoi kuvitella Kataisen askelmerkkien sekoavan, kun puolue esitti vasemmistoliittoa hallitukseen. Kaukana siitä, Katainen otti esityksen viileän rauhallisesti vastaan ja neuvottelee hallitusratkaisusta vasemmistoliiton kanssa.

Jos kokoomus ja vasemmistoliitto pitävät kiinni vaalien alla julkistamistaan linjauksista, edessä on hyvin lyhyt neuvottelutuokio. Mahtavatko puolueet löytää yksimielisyyttä edes palkkatulojen verotuksesta?

Kokoomus on keventämässä verotusta, vasemmistoliitto kiristäisi suurituloisten – ketä nämä lopulta ovatkin – palkansaajien verotusta.

Vasemmistoliiton tuloa hallitukseen puoltaa vain yksi seikka: pohjan laajentuminen. Muuten tilanne olisi outo. Vasemmiston kannatus on eduskunnassa pohjalukemissa, silti SDP:n mielestä maan hallitukseen tulisi saada peräti kaksi vasemmistopuoluetta!

Puoluejohtaja Jutta Urpilaisen mielestä vasemmistoliitto toisi hallitukselle laajan pohjan lisäksi vahvuutta ja toimintakykyä. Näillä puheilla ajoittain vaalivoittajan elkein käyttäytyvä SDP jatkaa pelin politiikkaa.

Jo vaalituloksen valossa oli laskettavissa, ettei Suomeen ole koottavissa vahvaa hallitusta. Käsitys vahvistui sen jälkeen, kun puoluejohtaja Timo Soini johti hajanaisen ja tästä syystä sangen hallituskelvottoman puolueensa oppositioon.

Vahvan hallituksen edellytys olisi ollut kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten kansallisten etujen turvaamiseen tähtäävä sovinto, jonka tielle nousivat vaalilupaukset ja erimielisyys pelkästään Eurooppa-politiikasta.

Katainen saa tehdä hartiavoimin työtä saadakseen kokoon edes heikon, eduskunnan niukkaan tukeen nojaavan hallituksen. Viisi tai kuusi puoluetta hallituksessa ennakoi politiikkaan epävakaita aikoja.

Hyvää ei lupaa myöskään vihreiden tapa sanella hallitusehtoja sanomatta sanaakaan siitä, miten perusturvan parantaminen rahoitetaan.

Vihreiden vanavedessä kaiketi muutkin puolueet jättävät samanlaisia vaatimuksia Kataiselle.

Päivän lehti

24.11.2020

Fingerpori

comic