fbpx
Uutiset

Pelin sääntöjä rikkova puhdistus

Suomalaista jalkapalloa jäytävän skandaalin tulilanka syttyi Rovaniemellä. Poliisi on kuullut lukuisia Rovaniemen Palloseuran pelaajia epäiltynä otteluiden tulosten järjestelystä palkkiota vastaan.

Vilpin moottoriksi epäillään – tässä vaiheessa – salaperäistä aasialaista miestä, joka on liikkunut ilmeisesti usean vuoden aikana Suomessa, eikä lainkaan kaukana jalkapallokentistä ja -seuroista.

Sotku paisuu, sillä nyt juttuun on liitetty jo oululainen AC Oulu ja Tampere United. Mitä seuraa, sitä voi vain arvailla. Jotain menosta kertoo yksin se, että jutussa on mukana jo kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol.

Pohjois-Suomessa ja varsinkin Rovaniemellä on vaadittu rankkoja keinoja jalkapallon paineen puhdistamiseksi. RoPS vastasi huutoon ja sanoi irti kaikkien vilpistä epäiltyjen ulkomaalaisten pelaajien sopimukset.

Tämä keino on sen verran rankka, että se unohtaa suomalaisen oikeusvaltion keskeiset arvot ja yksilön oikeusturvan.

Epäilty tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että pelaaja on ollut poliisikuulustelussa. Kenen mieleen tulisi erottaa samoilla perusteilla suomalainen työntekijä?

Koska tulilinjalla ovat “vain urheilijat” ja ulkomaalaiset, jalkapalloväki ilmeisesti katsoo oikeudekseen tulkita oikeusvaltion pelisääntöjä tarkoitushakuisesti.

Jutun yhteydessä on muutekin rikottu pelisääntöjä. Niin ikään poliisikuulustelussa ollut AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen kertoi avoimesti kahden veljeksen saaneen 50 000 euron palkkion yhden ottelun tuloksen junailusta.

Malisen pitäisi sentään tietää, ettei poliisitutkinnassa olevia asioista ole sopivaa levitellä julkiseen keskusteluun.

Liigaseurat vaativat nopeita toimia, kirkuu Helsingin Sanomien perjantainen otsikko. Paine on kova – ymmärrettävästi valtavan kova. Veikkausliiga alkaa huhtikuun lopussa ja pöydän pitäisi tuolloin olla putipuhdas.

Eikä vähiten siksi, että skandaalissa ryvettyy myös maineestaan tarkka Veikkaus.

Toteutumiskelvottomia aikatauluja skandaalin purkamiseksi ei liigaseurojen, Veikkausliigan ja Veikkauksen kannata itselleen laatia. Tästä puuhastelusta ei yksinkertaisesti ole mitään hyötyä.

Oikeusvaltiossa poliisin tutkinta vie oman aikansa. Ulkopuolisilla ei pidä tietenkään olla mitään mahdollisuutta vaikuttaa minkään jutun poliisitutkinnan etenemisen vauhtiin. Poliisi tekee työnsä omaan tahtiinsa.

Kaiken lisäksi poliisitutkinta on vasta pelin avausta. Suomalainen jalkapalloväki saa varautua siihen, että likaisen jutun oikeuskäsittely kestää vuosikaudet. Tämä tietää jalkapallolle ikävää kestojulkisuutta.

Nyt on helppo nähdä suomalaisen jalkapallon tulleen yllätetyksi pahan kerran. Jälkiviisastelu on jo alkanut – turhaan.

Jalkapallo on kansainvälistä ja on hyvin luontevaa, että seurat hankkivat pelaaja maan rajojen ulkopuolelta ja suomalaiset huippupelaajat lähtevät vastaavasti maailmalle. Ikävä kyllä myös rikollisuus on kansainvälistä.

Menot