Uutiset

Pelisäännöt tarpeen nuorten kotiintuloajoista

”Tärkeintä elämässä on pitää hauskaa kavereitten kaa, vauhtia, pelejä, röökiä ja kaljaa. Viikonloppuja ootetaan ja suunnitellaan joo, kun me nääs otetaan ilo irti nuoruudesta. Mahtavaa, just kohta alkaa kesäloma ja sit mä tuun joka yö jossain kolmelta kotiin. Mitä välii? Nuorena täytyy elää, ei sen tosiaankaan oo välii, vaikka jonkun mutsin ja faijan mielestä se olis vaarallista, koska kyllä mä ite tiedän, mitä mä teen.”

Minä en tosiaankaan odota viikonloppuja, juhlapyhiä enkä varsinkaan kesää. Sen sijaan odotan öisin 16-vuotiastani kotiin. Silloin tulee mieleen monenlaisia ajatuksia. Mitä olen tehnyt väärin, kun lapseni käyttäytyy näin?

Toisaalta, lapseni ei todellakaan ole yksin ulkona puolen yön jälkeen, vaan notkuu sankan kaverijoukon kanssa. Mitä näiden muiden lasten vanhemmat ajattelevat? Hyväksyttekö te tosiaan tämän kohelluksen?

Olen joskus yrittänyt laatia yhteisiä kotiintuloaikoja muiden vanhempien kanssa. Toivotonta, sillä useimmat vain levittelevät käsiään; ei meidän poika tai tyttö kuitenkaan tottelisi, kun kaikki kaveritkin ovat kylillä.

Kuka vie ketä? Eikö vanhemman pitäisi olla se, joka osaa arvioida, mikä on lapselle hyväksi ja mikä ei. Mielestäni nuori ei voi päättää kaikista asioistaan itse. Varmasti lakiakin olisi jo muutettu niin, että 15-vuotias olisi aikuinen.

Yhteiskunta on vaivihkaa muuttunut sellaiseksi, että kaikki pitää saada nyt, kaiken pitää olla helppoa. Minkään eteen ei olla valmiita näkemään vaivaa. Nuoret osaavat kyllä erinomaisesti vaatia oikeuksiaan, sen sijaan vastuut ja velvollisuudet ovat tyystin tuntemattomia käsitteitä. Täysi-ikäiset nuoretkin ostavat pienemmilleen ystävällisesti kassikaupalla juomaa, kunhan hinnasta sovitaan.

En halua viedä iloa nuoruudesta, haluan vain nähdä nuoreni ja hänen kavereidensa selviävän hengissä alkavasta kesästä. Joko olisi aika laatia yhteiset pelisäännöt kotiintuloajoista? Jos vanhemmat eivät siihen pysty, niin onko kuntien tai viranomaisten mahdollista puuttua asiaan?

Kadonneen aikuisuuden metsästäjä

Hattula