Kolumnit Uutiset

Pelkokerroin karkaa kuin mopo

Upeaa, että potilastietoni näkyvät joka lääkärille. Itsekin pääsen katsomaan Kanta.fi -sivustolta vaikkapa reseptini, potilastietoni ja tutkimustuloksia.

Pankkitunnuksillani hoidan tietysti pankkiasiat, mutta samat tunnukset avaavat tien noihin potilastietoihin. Itse asiassa tunnukset alkavat olla avain, jota ilman ei selviä.

En ole nettinatiivi, vaan evoluution vähin eri muokkaama mukautuma. En silti selviä ilman nettiä enkä ilman kännykkää.

Elämä sujuu kuin leikiten, kunnes sähkökatko pysäyttää tai nettipalvelu kaatuu. Pikkukriisejä ovat nämä, verraten uusiin uhkiin.

Mitä ihmettä on tapahtumassa?

”Android-älypuhelimista 95 prosenttia on heitettävä syrjään.”

Pitääkö tämäkin hyväksyä? Androidin käyttäjiä on maailmassa miljoonittain, eikä selvää havaittua turvariskiä silti hoideta päiväjärjestyksestä. Miksi hyväksytään rikollisille valuva hyöty? Kylvetäänkö maailmaan pelkoa ja epävarmuutta horjuttamaan yhteiskuntaa?

Android-puhelinten valtaus on vain yksi esimerkki. Vain pari päivää aiemmin meitä varoitettiin tietokoneita uhkaavasta kammottavasta riskistä: ”Tietokoneesi on vaarassa vaikket tekisi mitään -ilmiössä on havaittu piikki.”

Tämä malvertising-hyökkäys saattaa piillä mainoksissa jopa luotettavilla sivustoilla. Jos saastut, saat kiristyshaittaohjelman. Joudut siis maksamaan, jos haluat koneesi auki.

Voin aina lohduttautua, että sattumalta Google Nexux -puhelimeni kuuluu siihen häviävän pieneen joukkoon, jossa jo on turvallinen Android.

Voin lohduttautua, etten juurikaan käytä sellaisia luotettavia verkkosivuja kuin msm.dom tai aol.com.

Lohdutonta on, etten kohta enää uskalla käyttää edes pankki- tai luottokorttiani. Aika monen tutun kortti on jo kloonattu.

Ulkomailla kortin käyttö on aina arveluttanut, mutta pankin automaatista sentään on uskaltanut nostaa rahaa. Ei enää.

Kotimaassa yhä useamman ottomaatin tai bensa-automaatin kortinlukija onkin huijari, joka haistelee tunnukset.

Jos sama kehitys jatkuu, sähköisestä vallankumouksesta tulee pannukakku. Turvallisinkin Kanta.fi -sivusto menettää merkityksensä.

Kuinka enää uskallan näppäillä tunnukseni, vinguttaa korttiani tai edes hoitaa asioitani netissä? On aika ikävä maksella jonkun maailmaa kiertävän puutarhatontun Karibialla kortillani tekemät lomaostokset!