Uutiset

Pellava kruunaa juhlapöydän

Hämeen linnan uusin näyttely esittelee nykyajan trendikangasta historian valossa. Nykyään pellava on hitti sisustuskankaissa ja vaatteissa. Ennen pellava oli ylellisyystuote, josta pääsivät nauttimaan vain kaikista vauraimmat.

Pellavaa Skoklosterin linnasta -näyttely esittelee pellavatuotteita 1600-luvulta alkaen.

Hämeen linna on ensimmäinen kohde, joka on saanut Ruotsin Skoklosterin linnasta lainaksi kokonaisen näyttelyn.

Hankekoordinaattori Anne Parikka kertoo, että sekä Hämeen linna että Skoklosterin linna kuuluvat Itämeren linnojen yhdistykseen.

– Meillä on ollut ideana, että yhdistykseen kuuluvien linnojen välistä yhteistyötä pitäisi kehittää, Parikka hymyilee tyytyväisenä siihen, että yhteistyö on nyt käynnistynyt koko näyttelyllä.

Aikaisemmin Skoklosterin linnasta on ollut lainassa yksittäisiä esineitä.

Käyttöliinoja vielä 1960-luvulla

Kaikki näyttelyssä esillä olevat pellavat ovat olleet käytössä Skoklosterin linnassa aina 1960-luvulle saakka. Siihen asti linna oli yksityisomistuksessa ja arvokkaat pitkät pöytäliinat koristivat isäntäperheen illallisia.

– Linnassa on edelleen 1600-luvulta mankeli ja pellavaprässi, jolla pellavia on hoidettu asianmukaisesti, Parikka kertoo.

Pellava oli 1600-luvulla todellinen ylellisyystuote, jolla näytettiin vaurautta. Pellava näkyi muun muassa pöytäliinoissa ja kangasservieteissä, jotka taiteltiin illallispöytään taideteoksiksi.

Projektisihteeri Mari Vadén kertoo, että vanhoissa pöytäliinoissa on raamatullisia aiheita.

– Ihmisiä on haluttu ihastuttaa. Damastiliinojen idea on se, että valkoisella on valkoista. Tässä näyttelyssä katsoja joutuukin katsomaan esillä olevia pellavia monesta kulmasta erottaakseen erilaiset kuviot, Vadén kertoo.

Raamatullisten aiheiden lisäksi myöhemmin liinoihin tulivat muun muassa antiikin mytologia, maisemat ja kukat.

Kangaspuiden pauketta

Näyttely on jaettu kahteen osaa: ylellisyystuotteisiin ja käyttöpellaviin.

– Monet löytävät näistä pellavapyyhkeistä tuttuja kuoseja, Valdén kertoo vanhoista pellavaliinoista.

Näyttelyssä kuuluu koko ajan myös oikea kangaspuiden pauke. Hämeen linna on tehnyt sopimuksen Koulutuskeskus Tavastian kanssa: näyttelyssä tekstiiliartesaaneiksi opiskelevat oppilaat kutovat tabletteja aina kun näyttely on auki. Näin pellava tuodaan nykyaikaan.

Pellavan jalostumista kasvista langaksi voi myös katsella videolta, joka on tehty vuonna 1967 Lammilla. (HäSa)

Päivän lehti

5.4.2020