Uutiset

Pelle pelottava ja muita vilistäviä ajatuksia

Nykytaiteen olemusta, ei enempää eikä vähempää, on purettu osiin Aimokoulun 25-vuotisjuhlanäyttelyssä Yllätysten ovet Hämeenlinnan Taidemuseossa.

Sitä edustaa muun muassa käsityön ja kuvataiteen rajojen hämärtyminen.

-Puhummekin mieluummin visuaalisista taiteista, sanoo Aimokoulun rehtori Pekka Lehtimäki.

-Nykytaiteessa käytetään paljon käsityön menetelmiä. Jako kahteen on veteen piirretty viiva. Se, että opetamme sekä käsityötä että kuvataidetta, on ollut meidän erikoisuutemme. Linjoilla on yhteisiä työpajoja, ja lomittuminen palvelee myös opettamista.

Juhlanäyttely Yllätysten ovet esittelee paitsi eri-ikäisten oppilaiden töitä, myös visuaalisen taidekasvatuksen metodeja ja teemoja. Annettua yhteistä teemaa ei ole – aikaisemmissa Hämeenlinnan Taidemuseoon pystytetyissä näyttelyissään aimokoululaiset ovat tutkineet muun muassa aikaa eri kanteilta.

Juhlanäyttelyn nimi Yllätysten ovet on lainaa eräästä esillä olevasta työstä, mutta kertoo myös siitä, millaisia ovia Aimokoulun opetuksessa raotellaan.

Pelottava pelle ja erikoisia kasveja

Näyttelyn työt ovat syntyneet viime ja tämän vuoden aikana eri opetusryhmissä. Lisäksi esillä on muutamien oppilaiden päättötöitä eli opintojen lopuksi tehtäviä taiteellisia näytteitä.

Näyttely koostuu useista erilaisista kokonaisuuksista. Esimerkiksi Ronald McDonald on saanut omansa. Kuvissa esiintyy hieman erinäköinen pelle kuin se, joka on totuttu näkemään hymyilevänä hampurilaisravintoloiden ovella.

Kokonaisuus sai alkunsa taiteilija Jani Leinosen lehtihaastattelusta, jossa puhuttiin McDonald’sin pellen varastamisesta.

-Keskustelimme muun muassa siitä, mitä pelle, meille arkinen brändi, symboloi, ja mitä kaikkea varastettu pelle voisi tehdä. Tuloksena on paitsi arkisia havaintoja, myös kannanottoja, kertoo kuvataideopettaja Mervi Suomalainen.

-Heräsi myös ajatuksia siitä, että lapsille suunnattu, myönteinen klovnihahmo voi lopulta olla aika pelottava.

Lattiatasolla odottavat aivan toisenlaiset maailmat. Käsityökoululaisten teos Kukkia esittelee mielikuvituksellisia, trooppisia kasveja, joissa hehkuvat värit ja joihin on upotettu yllättäviä elementtejä.

-Kun minulle sanottiin, että lehtien keskelle tarvitaan vielä jotain, hain keittiöstä vispilän, kertoo viisivuotiaasta asti Aimokoulussa opiskellut Aino Toivonen.

Hän ja Saara Silvennoinen ovat saaneet koulusta paljon ideoita ja ”kikka kakkosia”, joita voi hyödyntää kotonakin. Ja tietysti paljon hauskuutta.

Kokonaisuus syntyy karsimalla

Yksi teoksista on näyttelykokonaisuus itse.

-Emme nosta esiin yksittäisiä tekijöitä, vaan tarkoitus on ollut saada aikaan yhteensopiva kokonaisuus, Pekka Lehtimäki kuvailee.

-Näinhän taiteessa juuri tehdään: karsitaan, jotta saadaan aikaan tietynlainen, yhtenäinen näyttely, museonjohtaja Taina Lammassaari jatkaa.

Näyttely muuntuu vielä esilläoloaikanakin, sillä yleisökin pääsee kehittämään sitä heti portaiden yläpäässä avautuvassa ”työpajaosiossa”.

Seinälle nousee muun muassa koko ajan kehittyvä sarjakuva. Lisäksi yleisö pääsee sommittelemaan alun perin harjoitustöinä syntyneitä, pieniä kudonnaisia haluamikseen kokonaisuuksiksi. (HäSa)

Aimokoulu
– juhlii tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan
– antaa taiteen perusopetusta yli 5-vuotiaille hämeenlinnalaisille
– oppiaineina sekä kuvataide että käsityötaide
– opetusta on iltaisin ja iltapäivisin
– hakemuksia voi jättää ympäri vuoden