fbpx
Uutiset

Pelosi saapui Aasian-matkansa viimeiseen etappiin – Kiina aloitti massiiviset sotaharjoitukset Taiwania ympäröivällä merellä

Harjoitukset järjestetään yhdellä maailman vilkkaimmista merenkulkualueista. Kyseessä Kiinan suurimmat sotaharjoitukset alueella koskaan.
Nancy Pelosin on Japanin ulkoministeriön mukaan määrä tavata Japanin pääministeri Fumio Kishida aamiaisella perjantaina. Kuva: Kazuhiro Nogi

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi saapui torstaina Japaniin, joka on hänen paljon huomiota herättäneen Aasian-matkansa viimeinen etappi. Paikan päällä olevat uutistoimisto AFP:n toimittajat näkivät, kuinka Pelosia kuljettanut kone laskeutui Tokiossa sijaitsevaan ilmavoimien tukikohtaan.

Pelosin on Japanin ulkoministeriön mukaan määrä tavata Japanin pääministeri Fumio Kishida aamiaisella perjantaina.

Pelosi matkasi Japaniin Etelä-Koreasta, jonne hän saapui keskiviikkona. Vierailuun kuului käynti suljetun Pohjois-Korean rajalla, kertoi nimettömänä pysytellyt viranomaislähde AFP:lle. Lisäksi Pelosi tapasi Etelä-Koreassa maan kansalliskokouksen puhemiehen Kim Jin-pyon.

Aikaisemmin tällä viikolla Pelosi vieraili Taiwanissa. Vierailu teki hänestä korkea-arvoisimman Yhdysvaltain viranomaisen, joka on vieraillut Taiwanissa 25 vuoteen.

Taiwanin puolustusministeriö: Kiina ampui veteen useita ballistisia ohjuksia

Taiwanin puolustusministeriön mukaan Kiina on ampunut useita ballistisia ohjuksia veteen Taiwanin edustalla järjestämiensä massiivisten sotaharjoitusten aikana. Kyseessä on Kiinan suurimmat sotaharjoitukset alueella koskaan, ja ne järjestetään yhdellä maailman vilkkaimmista merenkulkualueista. Sotaharjoitusten alkaminen ajoittui Pelosin Taiwanin-vierailun jälkeiselle päivälle.

Taiwan on tuominnut ohjusten ampumisen “epärationaalisina toimina, jotka heikentävät alueellista rauhaa”. Ohjukset olivat Kiinan Dongfeng-ohjuksia, ja ne laskeutuivat veteen Taiwanin koillis- ja lounaispuolella, ministeriö sanoi.

Taiwanin puolustusministeriö myös kertoi torstaina Twitterissä, että 22 kiinalaista hävittäjää lensi Taiwanin läheisyydessä. Edellisenä päivänä ministeriö raportoi, että 27 kiinalaista sotilaslentokonetta lensi Taiwanin ilmapuolustusalueelle keskiviikkona.

Taiwanin armeija on sanonut, että se tarkkailee tiiviisti Kiinan sotaharjoituksia, “valmiina konfliktiin, mutta pyrkimättä siihen”.

Japani: Osa ohjuksista on saattanut pudota Japanin talousalueelle

Osa Kiinan ampumista ohjuksista on saattanut pudota Japanin talousalueelle, kertoi Japanin puolustusministeri Nobuo Kishi. Kiinan ampumista yhdeksästä ohjuksesta viiden uskotaan laskeutuneen Japanin talousalueelle, hän sanoi toimittajille.

Japanin ulkoministeri Yoshimasa Hayashi vaati Kiinaa välittömästi lopettamaan sotaharjoituksensa.

– Kiinan toimet vaikuttavat vakavasti alueen ja kansainvälisen yhteisön rauhaan ja vakauteen. Vaadin jälleen kerran näiden sotaharjoitusten välitöntä lopettamista, hän sanoi toimittajille.

Pelosin vierailu hermostutti Kiinan

Pelosin vierailu Taiwanissa nostatti voimakkaita reaktioita Kiinalta. Kiinan ulkoministeri Wang Yi varoitti Pelosia “tulella leikkimisestä”.

Vierailun ajankohtaa pidettiin erityisen hankalana Kiinan johdolle, koska Kiina on pian järjestämässä puoluekokouksen, jossa todennäköisesti siunataan myös presidentti Xi Jinpingin uudelleenvalinta.

Kiinaa myös huolettaa, että Yhdysvallat olisi vesittämässä yhden Kiinan politiikkaansa, jota se on noudattanut vuodesta 1979.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen totesi keskiviikkona Pelosin vierailun osoittavan tämän pitkäaikaisen tuen Taiwanille.

STT-työryhmä: Ayla Albayrak, Sanna Raita-aho, Minja Viitanen, Pertti Mattila. Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Menot