Uutiset

Pelottaako demokratiavaje

Oikein Helsingistä saakka meitä valistettiin lehdessä arkkitehdin toimesta suurkunnan demokratiavajeesta (HäSa 24.8.2006 mielipidesivu). Verrattiin täkäläisten kuntien reuna-alueita Taivalkosken ja Pelkosenniemen tilanteisiin, mikäli kunnat menevät yhteistyöhön.

Uskokoon ken tahtoo.

Pelottelukirjoituksia on ollut muutenkin valtaosa mielipiteistä. Vanhempani asuvat Hauhon reuna-alueilla ja kertovat etteivät he ole kokeneet syrjintää nyt eivätkä pelkää sitä tulevaisuudessakaan.

Harvaan asutetun pienen kylän asukkaat kuulemma ymmärtävät, ettei joka mökkiin ole tulossa asfalttitietä tai ostoskeskusta naapuriin. Vesijohtoja kuulemma on vedetty ja se on luksusta.

Olisi aika kumma, jos jokin suurempi kuntayhteisö ottaisi työkseen reuna-alueiden sorsimisen ja heidän demokratiansa polkemisen.

Sama puhevalta ja äänioikeus säilyy kuten nytkin. Edusmiehet ja naiset valtettuina joutuvat suurempaan joukkoon ja tuovat oman kortensa kekoon, onhan nytkin erilaisia kuppikuntia tekemässä päätöksiä ja demokratiavajetta.

Eivät pienet kunnat ole voineet estää kyläkoulujen lopettamista, jos oppilaita on liian vähän, sama tauti linee vallalla isommissakin yksiköissä.

Yhdessä luomme hyvinvointimme, palvelut, työpaikat ja terveydenhoidon. Maksamme ne myös yhdessä ja että sovinnossa eläen suurempana yksikkönä kunnat pärjäävät paremmin.

Muuten olemme tuleet mieheni kanssa eläkeikään ja olemme muuttamassa Hämeenlinnasta Hauholle emmekä pelkää demokratiavajetta, vaikka Helsingin herra siitä meittä varoittaa.

Ulla Lepistö

Hämeenlinna

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic