fbpx
Uutiset

Pelottelu on arveluttava vaaliase

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman näkee vaalien jälkeiseen aikaan, vaikka maaliskuun eduskuntavaaleihin on parisen kuukautta. Backmanin mukaan porvaripuolueiden tarkoitus on syrjäyttää sosiaalidemokraatit “vaikka vastoin vaalitulosta”.

Backman siis väittää, että keskusta ja kokoomus ovat sysäämässä sosiaalidemokraatteja neljäksi vuodeksi oppositioon. Oikeastaan mitään ei ole tehtävissä suunnitelman romuttamiseksi, koska kaksi johtavaa porvaripuoluetta viis veisaa kansan vaaleissa ilmaisemasta tahdosta.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja myöntää, ettei hänellä ole sanojensa tueksi vedenpitävää näyttöä. Jotain on kuitenkin keskustan ja kokoomuksen kesken sovittu tai on ollut välipuheita porvarihallituksesta, Backman vakuuttaa. Kaiken takana on se, että kokoomus velkaantui keskustalle presidentinvaaleissa ja velan maksun aika on eduskuntavaalien jälkeen.

Täysin tyhjän päälle ei Backman puheitaan rakenna. Kokoomuksen europarlamentaarikko Alexander Stubb toivoi viikonvaihteessa keskustan ja kokoomuksen yhdistymistä. Myös europarlamentissa vaikuttava Anneli Jäätteenmäki (kesk.) asetti tulevaisuuden tavoitteeksi porvaripuolueiden vaaliohjelman. Eduskunnan keskustalainen varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila liputtaa keskustan ja kokoomuksen yhteistyölle.

Porvaripuolen kiistatta lukuisista puheenvuoroista on kuitenkin vielä kovin pitkä matka tilanteeseen, jossa keskusta ja kokoomus kampeaisivat hinnalla millä hyvänsä sosiaalidemokraatteja hallitusvastuusta oppositioon.

Backmanin puheen tekee oudoksi ennen muuta vaalituloksen vähättely. Ei ole mitään kestävää perustetta väittää, että maaliskuun eduskuntavaaleista on tulossa pelkkä muodollisuus.

Vaalituloksessa on ratkaisevaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen suuruusjärjestys. Eikä tässä kaikki: jos joku kolmesta suuresta puolueesta kirii selvään vaalivoittoon, on sillä hallitusneuvotteluissa etulyöntiasema. Äänestäjän tahtoa ei voi Backmanin tapaan nollata etukäteen!

Backmanin esiintyminen lähinnä kielii demareiden hermostumisesta. Mitäpä muuta eduskuntaryhmän puheenjohtaja tekee kuin pelottelee suomalaisia porvarihallituksella ja SDP:n painoarvon ohittamisella.

Keskusta ja kokoomus ovat lähentyneet, mikä paljastui viime presidentinvaaleissa. Kysymyksessä oli kuitenkin henkilövaali, minkä tosiasian Backman ehkä tarkoitushakuisestikin unohtaa. Jos kokoomus jäi jotain velkaa, sen maksaminen on kaikkein luontevinta seuraavissa presidentinvaaleissa. Eduskuntavaaleissa ne ovat samoista äänistä kilpailevia puolueita.

Pelottelu on arveluttava vaaliase. Eduskuntavaaleissa on suositeltavaa keskittyä keskustelemaan Suomen ongelmista, niiden ratkaisumalleista ja maan tulevaisuudesta.

Kaiken lisäksi porvarihallitus on täysin mahdollinen hallitusvaihtoehto muiden joukossa. Miksi sillä pitäisi ketään pelotella?

Menot