fbpx
Uutiset

Peltomäen tila lämpiää viljajätteellä

Siementuotantoon erikoistuneelle Peltomäen tilalle Turengissa rakennettiin viime kesänä uusi kuivaamo, jonka lämpökeskukseen on yhdistetty tilan kiinteistöjen ja kuivaamon lämmöntuotanto.

-Tarvitsimme viljan kuivaamiseen lisää kapasiteettia ja samalla päätimme uusia lämpökeskuksen, sanoo tilan isäntä Jukka Peltomäki.

-Haimme ratkaisua, jossa voitaisiin käyttää hyödyksi tilan toiminnassa syntyvää lähes arvotonta lajitteluerotetta. Siksi valitsimme järjestelmän, jossa voidaan polttaa erilaisia biopolttoaineita.

Lajitteluerote on viljan käsittelyssä syntyvää jätettä, jota aikaisemmin kuskattiin rekoilla poltettavaksi voimalaitoksille sekä karjatiloille rehuksi. Rehun raaka-ainevaatimukset ovat kuitenkin tiukentuneet, eikä lajitteluerote täytä enää kaupan vaatimuksia.

Biolämpökeskuksessa on 120 kilowatin vesiuuni rakennusten lämmitykseen sekä 500 kilowatin ilmauuni viljan kuivaukseen. Molemmilla on yhteinen polttoainevarasto ja siirtojärjestelmä. Uuneja voidaan käyttää myös toisistaan riippumatta.

Polttimina molemmissa uuneissa on Ariterm Oy:n Saarijärvellä valmistamat Multijet-biopolttimet.

-Polttimen merkittävin etu on se, että siinä voidaan käyttää erilaisia biopolttoaineita, kuten haketta, puumurskaa, palaturvetta, pellettejä, puubrikettejä ja viljaa. Polttimen rakenteessa ja materiaaleissa on otettu huomioon ne vaativat olosuhteet, joissa se joutuu jatkuvasti toimimaan, sanoo Aritermin myyntipäällikkö Veijo Kilkkilä.


Kysyntää ulkomailla

Kuivuriuunin valmistaja on salolainen Antti-Teollisuus Oy.

-Käynnistimme Antti-Teollisuuden kanssa puolitoista vuotta sitten yhteisen tuotekehitysprojektin, jonka tavoitteena oli luoda isojen viljatilojen tarpeisiin soveltuva helppohoitoinen ja erilaisia biopolttoaineita hyödyntävä lämpökeskusratkaisu.

-Ensimmäiset biolämpökeskukset otettiin käyttöön viime satokauden kuivatuksiin. Yksi lämpökeskusratkaisu on myyty myös teollisuuskäyttöön, Kilkkilä selvittää.

Aritermillä on tuotantoa myös Ruotsissa. Kilkkilän mukaan lämpökeskusratkaisu on herättänyt suurta kiinnostusta myös Virossa.


Vaivaton ratkaisu

Peltomäen tilalla oli aiemmin hakelämmitys, ja kuivaamossa polttoaineena oli öljy. Uusi biolämpökeskus oli 100 000 euron investointi. Takaisinmaksussa kertyy säästöä, kun öljyä ei enää käytetä lämmön tuottamiseen.

Jukka Peltomäki kehuu uuden biolämpökeskuksen vaivattomuutta.

-Järjestelmä on täysin automatisoitu. Näin talvella polttoainevarasto vaatii täyttöä neljän-kuuden viikon välein.

Lajitteluerotteen käyttö polttoaineena lisää puhdistus- ja huoltotöitä, mutta vikoja ei ole toistaiseksi ilmennyt. Viasta ilmoittava hälytys ohjautuu valittuun GSM-numeroon. (HäSa)

s

Menot