Uutiset

Peltosaaren koulu sai terveen paperit

Peltosaaren koulun henkilökunta ja oppilaiden vanhemmat saivat maanantai-iltana kuulla, että astmaattinen oireilu koululla ei johdu homeesta.

Työterveyslaitos on tutkinut asiaa, mutta viitteitä homeeseen ei ole löytynyt. Ainoastaan yhdestä luokkahuoneesta löytyi heikko viite kosteusvauriosta.

Koulun henkilökunta on oireillut huonoon sisäilmaan jo pidemmän aikaa. Vanhemmat ovat havainneet lapsillaan myös oireita, esimerkiksi päänsärkyä ja iho-oireita.

Koulutoimenjohtaja Esa Santakallion mukaan oireiluun suhtaudutaan vakavasti ja kaikki keinot aiotaan käyttää, että sisäilma saadaan koululla paremmaksi.

Oireilu voi johtua myös koulun ilman pölyisyydestä.

Näyttämö pois ja tehosiivous

Teknisen keskuksen rakennuspäällikkö Hannu Mattila kertoo, että sisäilmaa yritetään parantaa kesän aikana.

Tekninen keskus purkaa kesällä juhlasalin näyttämön. Sen pohjalta on löytynyt kosteutta, joka on peräisin maaperästä.

-Parasta on purkaa koko näyttämö pois.

Lisäksi juhlasalin tekstiilit pestään ja kaikki paikat siivotaan huolellisesti.

Koulun ilmassa on ollut kuituja. Mattila kertoo, että ilmanvaihdossa on eristyksenä käytetty mineraalivillaa, joka on poistettu jo kokonaan.

-Kesän aikana ilmanvaihtokanavat vielä huolletaan kunnolla.

Mattilan mukaan myös koulun puolella alakattoja puretaan, jotta kaikki pöly saadaan pois. Lisäksi ylimääräistä tavaraa siirretään pois siivouksen tehostamiseksi.

-Myös alapohja on myös ajatuksena alipaineistaa ja katsoa auttaako se asiaa.

Sisäilma kuiva ja pölyinen

Tiedotustilaisuudessa kysymyksiä heräsi etenkin ilmastoinnista. Mattila lupasi, että asiaa tutkitaan vielä lisää.

-Tämä on vuonna 1977 rakennettu talo ja silloin ilmastointi on suunniteltu aivan eri mittapuun mukaan. Tehoja siinä ei voi enää lisätä.

Työterveyslaitoksen tutkimuksessa kävi ilmi, että koulun sisäilma on erittäin kuivaa talvella. Asialle ei kuitenkaan voi tehdä juuri mitään, koska kosteutta ei kannata lisätä. (HäSa)

Päivän lehti

17.1.2020