Uutiset

Peltosaaren voittajareseptissä puretaan ja rakennetaan uutta

Puretaan kuusi kerrostaloa ja kaksi pientä liiketilaa. Näin ideoi Riihimäen Peltosaaren lähiön ideakilpailun voittaja, oululainen arkkitehti Antti Huttunen. Sosiaalisten ongelmien päihittämiseksi hän sijoittaisi vuokratalojen lomaan uusia omistusasuntoja.

Huttusen suunnitelma selkiyttää 1970-1990-luvuilla rakennettua lähiötä. Radan varteen keskitettäisiin palvelut ja toimitilat. Seuraava vyöhyke olisi enimmäkseen jalankulkijoille: yhteistä ulkotilaa ja väyliä asuntokortteleihin.

Riihimäen kaavoituspäällikkö Raija Niemi hämmästelee ideakilpailun osanottajamäärää, 61:tä. Kakkospalkinnon napannut parivaljakko Adalbert Aapola ja Jarkko Kettunen edustaa Huttusen tapaan nuorta suunnittelijapolvea.

Kaupunki remontoi omia vuokratalojaan

Raija Niemi arvioi Peltosaaren muutostöitten alkavan 2012-2013. Kaupunki remontoi oma vuokratalojaan ja toivoo yksityisiltä asuntoyhtiöiltä samaa. Korjausrakentamisen vauhdittamiseksi kaupunki asemakaavoittaa taloihin lisää kerroksia.

Ehdotukset tuovat Peltosaareen 500-1?000 uutta asuntoa nykyisten 2?700:n lisäksi.

Lisäväki on tarpeen palveluille: Toinen elintarvikeliike on jo vaihtunut kirpputoriin. R-kioski ja pankkiautomaatti ovat häipyneet.

Raija Niemi kehuu ajatusta kylätalosta, johon keskitettäisiin julkisia ja yksityisiä palveluita. Sellainen mahdollistaisi ihan uusiakin toimintoja, kuten kirjojen tai lehtien kierrättämisen tai omatoimisen kahvilan.

Kilpailu toi ideoita myös radan alittamiseen ja ylittämiseen. Kumpi tahansa maksaa niin paljon, että peltosaarelaiset joutuvat vielä pitkään kävelemään keskikaupungille asematunnelin kautta.

(STT)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic