Uutiset

Pelurit innostuivat satonäkymistä

Venäjän heinäkuun lopulla suomalaiselintarvikkeille asettama tuontikielto on osoittautunut yllättävän sitkeäksi. Pietarissa oltiin tietävinään muutama viikko sitten kiellon perimmäiseksi syyksi se, että pitkällisten helteiden riivaamassa maassa kylmät varastotilat ovat lopussa. On yksinkertaisinta katkaista tuonti ja pitää tavara myyjän varastoissa rajan takana. Venäläiset tietävät, etteivät suomalaiset pikku kettuilusta suivaannu ja kylmärekat vyöryvät itään heti, kun kielto päättyy.

Pitkittynyt kielto alkaa tosin käydä presidentillisen arvovallan päälle, sillä senhän piti päättyä pikaisesta presidenttien Dmitri Medvedevin ja Tarja Halosen tapaamisen jälkeen.

Jännitteitä Suomen ja Venäjän sekä sitä edeltäneen Neuvostoliiton välisessä elintarvikepolitiikassa on toki ollut ennenkin. Me, jotka olemme Linnamme lukeneet, muistamme Tuntemattomasta asemasodanaikaisen vuoropuhelun.

? Suomen pojat, tulkaa hakemaan leipää!

? Tu sinä hakeen leipäs päälle voita, khihihi!

”Tarjouksia” tehostettiin molemmin puolin vielä muutamalla napakalla pikakiväärisarjalla.

Vartiovuorossaan huudelleen sotamies Vanhalan asenne oli kohdallaan, vaikka sodan pitkittyessä suomalaistenkin voivarastot olivat huvenneet vähäisiksi. Heikkoutta ei sopinut viholliselle näyttää.

MTK:n maatalouslinjan pomo Simo Tiainen vaati maanantaisessa Maaseudun Tulevaisuudessa viljamarkkinoille vahvaa poliittista ohjausta.

Tiaisen toive toteutuikin jo ennen lehden jakelua, kun Venäjän pääministeri Vladimir Putin kielsi viljan viennin. Kielto astui voimaan jo viikonvaihteessa. Ennennäkemättömän rankka ja pitkä hellekausi on tuhonnut merkittävän osan Venäjän viljasadosta eivätkä satotoiveet muuallakaan kovin korkealla ole.

Ilmastonmuutosuskovaiset ovat näkevinään Venäjän kadossa varman todisteen maapallon pysyvästä lämpiämisestä. Toinen tuhoa ennustava oppisuunta puolestaan pitää huonoa satoa vanhatestamentillisena viimeisten aikojen vitsauksena, taivaallisena viestinä ihmiskunnan iltaruskosta.

Kumpikin arvio ampua rojauttaa yli. Helteet mahtuvat edelleen säätieteilijöiden pitkiin tilastoihin ja ääripäiden vaihteluväliin.

Pääministeri Putinin ”poliittinen ohjaus” herätti pelurit koloistaan, kun odotukset viljan maailmanmarkkinahintojen nousuun ovat olemassa. Meilläkin Leipuriliitto vaati heti leivälle 10-15 prosentin hinnankorotusta. Näin kehtasi, vaikka viljan osuus limpun kuluttajahinnasta on vain neljä prosenttia. Sen piikkiin voi mukavasti lykätä kaikki muut kustannustekijät. Mahdollinen hintojen nousu sopii keppihevoseksi myös rehutehtaille ja lihateollisuudelle. Nekin epäilivät hintapaineidensa kasvavan.

Peluri härskeimmästä päästä on norjalainen lannoiteyhtiö Yara. Lannoitteiden hinnat kääntyivät heti nousuun, kun Putin ja viljakeinottelijat avasivat suunsa. Jotta tuotot kilisisivät varmasti täysimääräisinä Norjaan, yhtiö keskeytti lannoitteiden myynnin siihen asti, kunnes viljan hinnoista eli asiakkaiden maksukyvystä on riittävä varmuus. Aika rumaa touhua.

Venäläiset tietävät, etteivät suomalaiset pikku kettuilusta suivaannu.

Päivän lehti

17.1.2020