fbpx
Uutiset

Pence ja Harris keskittyivät väistelemään kysymyksiä varapresidenttiehdokkaiden väittelyssä

Yhdysvaltain presidentinvaalien varapresidenttiehdokkaiden tv-väittelyä leimasi se, että kumpikin ehdokkaista vältteli vastaamasta suoraan moderaattorin hankalampiin kysymyksiin.
Yhdysvaltain presidentinvaalien varapresidenttiehdokkaiden tv-väittelyä leimasi se, että kumpikin ehdokkaista vältteli vastaamasta suoraan moderaattorin hankalampiin kysymyksiin. Kuva: EPA

Yhdysvaltain presidentinvaalien varapresidenttiehdokkaiden tv-väittelyä leimasi se, että kumpikin ehdokkaista vältteli vastaamasta suoraan moderaattorin hankalampiin kysymyksiin.

Varapresidentti Mike Pencen ja demokraattien varapresidenttiehdokas Kamala Harrisin väittely oli tyyliltään huomattavasti sivistyneempi ja perinteisempi kuin viikon takainen presidenttiehdokkaiden ensimmäinen tv-väittely. Presidentti Donald Trump teki tuosta väittelystä kaoottisen puhumalla toistuvasti vastaehdokkaansa Joe Bidenin päälle.

Tällä kertaa moderaattorille aiheutti harmaita hiuksia enimmäkseen se, että molemmat ehdokkaat väistelivät usein kysymyksiä ja puhuivat toistuvasti ohi aiheen.

Penceltä kysyttiin esimerkiksi asiaa, johon Trump ei ole antanut selvää vastausta: onko hän sitoutunut rauhanomaiseen vallanvaihtoon ja vaalituloksen kunnioittamiseen.

Varapresidentti ei vastannut suoraan. Pence sanoi uskovansa siihen, että republikaanit voittavat vaalit. Sen jälkeen hän syytti demokraatteja siitä, että nämä ovat yrittäneet kumota vuoden 2016 vaalien tuloksen muun muassa Venäjä-tutkinnan avulla.

Harris puolestaan ei antanut suoraa vastausta, kun häneltä kysyttiin, aikoisiko Bidenin hallinto kasvattaa korkeimman oikeuden tuomarien määrää, jos republikaanit saavat tänä syksynä Trumpin nimeämän tuomariehdokkaan Amy Coney Barrettin hyväksyttyä korkeimpaan oikeuteen.

Harris korosti sitä, että senaatin ei pitäisi äänestää Barrettista ennen marraskuun vaaleja. Pence huomautti, että Bidenin ja Harrisin jatkuva väistely aiheen suhteen kertoo heidän aikeistaan.

Korkeimman oikeuden nimityksen yhteydessä esiin tulivat myös ehdokkaiden eriävät aborttikannat. Pence sanoi, ettei pyytele anteeksi abortin vastustamistaan. Harris korosti, että naisilla pitää olla oikeus päättää omista kehoistaan.

Harris ryöpytti hallinnon koronatoimia

Pence ja Harris väittelivät Salt Lake Cityssä Utahissa. Koronaviruksen takia ehdokkaiden välille oli pystytetty pleksilasi, ja heidän pöytänsä olivat kauempana toisistaan kuin tavallisesti. Yleisössä olevilla oli maskipakko. Varapresidentin puolisolla Karen Pencelle ei tosin ollut maskia, kun hän tuli väittelyn jälkeen lavalle miehensä rinnalle.

Koronapandemia oli myös tärkeä teema väittelyssä. Harris sivalsi Penceä sanomalla, että Trumpin hallinnon toiminta koronaviruspandemian torjumisessa on Yhdysvaltain presidenttien historian suurin epäonnistuminen. Harrisin mukaan Trumpin hallinto peitteli pitkään viruksen vakavuutta amerikkalaisilta.

Pence, joka on johtanut hallinnon koronavirustyöryhmää, puolusti Trumpin toimintaa.

–  Presidentti Trump laittoi pandemian alusta asti amerikkalaisten terveyden ensisijalle, Pence sanoi.

Pence korosti sitä, että Trump lopetti pikaisesti maahantulon Kiinasta, ja muistutti että Biden vastusti tätä päätöstä.

–  Mitä tahansa he ovat tehneetkin, se ei selvästikään ole toiminut, Harris näpäytti ja korosti pandemian korkeaa uhrilukua.

Varapresidentin mielestä Bidenin suunnitelma koronaviruksen suhteen ei sisällä mitään uutta siihen nähden, mitä Trumpin hallinto on tehnyt. Hän lupaili, että amerikkalaisilla on vuoden loppuun mennessä käytössä kymmeniä miljoonia rokoteannoksia.
Harris sanoi ottavansa rokotteen, jos asiantuntijat suosittelevat sitä.

–  Mutta jos Donald Trump kehottaa ottamaan rokotteen, en ota sitä.

Pencen mielestä Biden ja Harris yrittävät vastuuttomasti murentaa amerikkalaisten luottamusta rokotteeseen, jos se saataisiin valmiiksi Trumpin hallinnon aikana.

–  Älä tee politiikkaa ihmiselämillä, varapresidentti sanoi.

Eri näkemyksiä kauppasodasta

Pence korosti Trumpin hallinnon taloussaavutuksia ja sanoi Bidenin ja Harrisin valtaanpääsyn romuttavan Yhdysvaltain talouden elpymisen koronakriisistä. Pence sanoi Bidenin ja Harrisin kumoavan Trumpin läpiajamat veronalennukset, jos he pääsevät valtaan.

Harris syytti Trumpin hallintoa Kiinan kanssa aloitetusta kauppasodasta, jonka hän sanoi käyneen kalliiksi amerikkalaisille työläisille ja maanviljelijöille.

–  Te hävisitte sen kauppasodan, Harris sanoi.

–  Hävisimme kauppasodan Kiinan kanssa? Joe Biden ei koskaan käynytkään sitä, Pence vastasi.

Pence syytti Harrisia myös siitä, että tämä kannattaa ilmastonmuutoksen torjumiseen suunnattua niin sanottua Green New Deal -lakipakettia, joka maksaisi Pencen mukaan kaksi biljoonaa dollaria.

–  Nykyään ei ole sen enempää hurrikaaneja kuin 100 vuotta sitten, mutta monet ilmastoalarmistit käyttävät hurrikaaneja ja maastopaloja kaupitellakseen Green New Dealia, Pence sanoi.

Harris sanoi ilmastonmuutosta eksistentiaaliseksi uhkaksi, mutta Pence ei suostunut käyttämään sitä termiä. Hän kuitenkin vakuutti Trumpin hallinnon luottavan tieteeseen.

Pencen mukaan Yhdysvalloissa on nyt ennätyspuhdas ilma ja vesi vapaan markkinatalouden ansiosta. Hänen mielestään Yhdysvaltojen teknologiset innovaatiot ovat toimineet ympäristön puhtauden kannalta paremmin kuin Pariisin ilmastosopimus.

Pence puolusti Trumpia rasismisyytöksiltä

Ehdokkaat pyrkivät luomaan kontrastia toisiinsa myös rotuasioiden kautta.

Harris korosti sitä, että Trump ei ole tuominnut riittävän voimakkaasti valkoisen ylivallan kannattajia ja uusnatsiryhmiä. Hän huomautti, että viime viikon tv-väittelyssä Trump ei tuominnut kunnolla valkoista ylivaltaa, vaikka hänelle annettiin siihen mahdollisuus.

Pencen mukaan Trumpin syyttäminen uusnatsien suvaitsemisesta on naurettavaa.

–  Hänellä on juutalaisia lapsenlapsia. Hänen tyttärensä ja vävynsä ovat juutalaisia, Pence sanoi.

Ehdokkaiden väitellessä rasismin vastaisista mielenosoituksista Pence korosti sitä, ettei mellakointia ja ryöstelyä voi hyväksyä. Hän totesi, että mielenosoitukset käynnistänyttä George Floydin surmaamista ei voida hyväksyä, mutta sanoi luottavansa Yhdysvaltain oikeusjärjestelmään.

Pence syytti Harrisia kaksinaismoralismista sanomalla, että tämän toimiessa Kaliforniassa yleisenä syyttäjänä ja oikeusministerinä mustien todennäköisyys saada tuomio pienistä huumerikoksista oli paljon korkeampi kuin valkoisilla ja latinoilla.

Harris totesi Joe Bidenin tuovan presidenttinä amerikkalaiset yhteen. Hän sanoi vuoden 2017 Charlottesvillen tapahtumien ja valkoisen ylivallan kannattajien mielenosoituksen olleen suuri syy siihen, miksi Biden halusi pyrkiä presidentiksi.

Harris sivalsi verotiedoista

Kun Harrisilta kysyttiin, pitäisikö ennätysiäkkäiden presidenttiehdokkaiden terveydestä kertoa avoimemmin yhdysvaltalaisille, Harris väisti kysymyksen ja käänsi puheen presidentti Trumpin verotietoihin.

–  Jos haluat puhua läpinäkyvyydestä, puhutaan Trumpin veroista, hän sanoi.

New York Timesin toissaviikkoisen uutisen mukaan Trump on useana vuonna maksanut liittovaltion tuloveroa vain 750 dollaria.

–  Kun kuulin siitä, luulin ensin, että sen täytyi olla 750  000 dollaria, Harris sanoi.

Varapresidenttiehdokkaiden väittelyllä ei ole tavallisesti ollut suurta merkitystä vaalikamppailulle. Tämänkertaisesta väittelystä jäänee katsojien mieleen päällimmäisenä kärpänen, joka laskeutui Pencen päälaelle väittelyn loppupuolella ja pysyi siinä useamman minuutin ajan. Bidenin kampanja tarttui tähän heti julkaisemalla kuvan Bidenista kärpäslätkän kanssa.

Presidenttiehdokkaiden tv-väittelyitä olisi ohjelmassa vielä kaksi, joista seuraava on kalenterissa 15. lokakuuta. Sen toteutuminen riippuu kuitenkin siitä, toipuuko presidentti Trump siihen mennessä koronavirustartunnastaan.

Menot