Uutiset

Peppumäki vaihtui välineurheiluksi

Meijerioppilaitoksen sisäpihalla Sairiossa on hirveä ruuhka. Monikymmenpäinen lapsilauma siellä säntäilee touhupisteeltä toiselle ja hankkii punaisia poskia räntäsateessa.

Tuomelan koulun ensimmäisen ja toisen luokan oppilailla sekä pienluokkaa käyvillä on reilun kuukauden kokemus evakkotiloista. Lapset vakuuttavat viihtyneensä – jopa suojaisalla sisäpihalla, jossa talvi on kulunut korkeaa lumikinosta kiipeillein ja liukuen.

Nyt mäenlaskuun saadaan uutta puhtia, sillä oppilaat ovat saaneet lahjoituksena läjän liukureita. Välituntipuuhia varten on saatu myös jääkiekkomailoja, palloja ja hyppynaruja.

Lapset eivät suinkaan ole seisseet avuttomina tumput tanassa, vaikka välituntivälineitä ei ole evakkokoulun varastoista löytynyt.

-Me on leikitty heppoja ja vinkkiä – kaikkea sellaista, mihin ei välineitä tarvita, kertovat kahdeksanvuotiaat Eevi Salmi ja Julia Ylinen.


Meijerillä viihtyvät oppilaat ja opettajat

Meijerioppilaitos toimii Tuomelan kahden ensimmäisen luokka-asteen oppilaiden ja opettajien työtilana ainakin kevätlukukauden loppuun. Mitä sitten tapahtuu, on vielä epäselvää. Kevään aikana päätetään, remontoidaanko sisätilaongelmien vaivaama Tuomelan koulu vai rakennetaanko tilalle uusi rakennus.

Oppilaiden lisäksi väliaikaistiloissa ovat viihtyneet myös opettajat.

-Tämä on kuin lintukoto! Ulkoilupiha on suojaisa ja kunhan lumi sulaa, päästään ulkoilemaan Aulangon puistometsään, kiittelee luokanopettaja Tanja Ahola-Virtanen ja viittaa metsänreunaan.

Sisäpiha on toki suojainen, mutta koululle kulkeva Kankaistenkatu on ollut viime aikoina melko sohjoinen ja huonokuntoinen. Koululaisille on jaettu turvaliivit ja vanhemmilta on pyydetty, etteivät he ajaisi pihaan asti ruuhkan välttämiseksi. Ahola-Virtanen kertoo myös muutamien vanhempien pitävän Aulangontien ylittämistä vaarallisena.

-Siellä on aika korkeat lumivallit peittämässä näkymää. Tosin tämä ongelmahan nyt poistuu, kun lumet sulavat.


Maijalan lapsia ei unohdettu

20 minuutin välitunti loppuu, ja oppilaat sujahtavat sisätiloihin. Nenät vuotavat ja posket heloittavat punaisina.

Kaupungin liikuntakoordinaattori Kati Sarva näyttää tyytyväiseltä, eikä ihme. Hänen tavoitteensa on välitunnin aikana saavutettu.

Liikuntakoordinaattori on saatu kaupunkiin ESR-rahoitteisen Koliko-hankkeen avulla. Sarvan mukaan lapset viettävät koulu-uraansa aikana peräti 2000 tuntia pelkästään välitunneilla. Hyvien ja houkuttelevien välineiden taas tiedetään innostavan lapsia liikkumaan entistä enemmän.

Evakkotiloissa liikunnallisuutta tuetaan HPK -naisilta, HPK:n edustusjoukkueelta, Elmo Sportilta sekä Reebok Finlandilta saaduin välinelahjoituksin. Tiistaina oman lahjoituspakettinsa saavat Wetterhoffin Maijalaan väliaikaisesti majoittuneet Tuomelan koulun 3.-5. -luokkalaiset. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020