fbpx
Uutiset

Peräpäänvalvojat

En kernaasti keskustele peräsuolestani edes läheisten ystävien kanssa. Kai tämä sääntö pätee useimpiin muihinkin ihmisiin.

Jopa aviopuolisoiden välinen suhde saa yleensä kehittyä ja kypsyä rauhassa useiden vuosien ajan, ennen kuin keskustelu suolen toiminnasta alkaa tuntua luontevalta ja pakottomalta. Parisuhteen kiihkeässä varhaisvaiheessa puheenaihetta kartellaan aktiivisesti.

Mutta kuten niin monasti ennenkin on saatu huomata, huippu-urheiluun eivät päde arkielämän säännöt. Kun alan asiantuntijat julkisuudessa keskustelevat vuolassanaisesti ja otsat syvämietteisissä rypyissä unkarilaisen kiekonheittäjän peräsuoleen kätketystä virtsapussista, ei tulisi mieleenkään pitää sitä alapään huumorina.

Kysehän ei ole huumorista vaan urheilusta, joka on vakava asia. Vakavampaa asiaa kuin olympialaiset ei toistaiseksi ole keksittykään.

Tapaus yllätti housut kintuissa paitsi urheilijan myös urheilutoimittajat. Kun julkisuuden valokiila kohdistui unkarilaiseen takapuoleen, he eivät kaikessa kiireessä ehtineet keksiä “peräsuolelle” sivistyneen häveliästä kiertoilmaisua ennen kuin… no, ennen kuin homma oli jo housussa, jos näin kulunut ilmaisu sallitaan.

Väärennetyn doping-näytteen rektaalinen installointi ja nykyaikainen huippu-urheilu näyttävät valitettavasti kuuluvan yhteen kuin paita ja kehonsisäinen näytekätkö.

Anaalisen vilpin yleistymistä voidaan toki koettaa torjua pistokokeilla kuten lentokenttien huumetarkastuksissa, mutta kouraan tuntuvia tuloksia saataneen vain tunkeutumalla syvälle itse ongelman ytimeen. Muuten pää jää helposti vetävän käteen. Tai mennään pissapiilo edellä puuhun. Jos näyte on kadonnut piilopaikastaan kuin Saharaan, testaajan ponnistelut tyssäävät kuin Junttilan tuvan seinään. Ja sehän on syvältä jos mikä.

Asian vakavuutta voi tuskin liiaksi korostaa. Doping-kontrollissa on jälleen paljastunut uusi aukko.

Urheilijalle voi nousta näyte päähän vaikka näyttöä näytteen päätymisestä urheilijan kumpaankaan päähän ei olisikaan. Peräänantamaton urheilija saattaa jopa kieltäytyä testeistä, vaikka virkailijat kuinka peräänkuuluttaisivat avoimuuden merkitystä vilpin mentävien aukkojen tukkimisessa. Perästä päin testituloksen saaminen saattaa näet osoittautua hankalaksi.

Joskus voi käydä niin, että epäilyn kohteeksi joutuneen urheilijan antama näyte osoittaa epäilyn perättömäksi ja epäillyn perän näytteettömäksi. Tämä on valitettavaa, sillä urheilijan menetettyä mainetta on vaikea pyyhkiä puhtaaksi. Se on kadonnut lopullisesti, kuin mustan aukon nielemänä.

Varmaa on vain se, että seuraavissa olympialaisissa kärkipään menijöitä seuraa entistä valppaampi joukko peräpään valvojia, runosankari von Döbelnin tapaan aukkoja katsellen. Sitähän huippu-urheilu ylevimmillään juuri onkin, ihmiskehon jalon kauneuden poetiikkaa.

Doping-

kontrollissa

on jälleen

paljastunut

uusi aukko.

Menot