Uutiset

Perhe tuli taas telttoineen

Huhtikuinen tuuli läiskii taas Sirkus Finlandian teltan kangasta Hämeenlinnassa. Vuotuinen vierailu tuo Kanta-Hämeeseen kaksituntisen satsin ilma-akrobatiaa, taikuutta, klovneja ja esiintyviä eläimiä.

On perinteen vuoro tulla kaupunkiin.

Viime vuosina Hämeenlinnassakin näkynyt niin sanotun nykysirkuksen noste on tuonut uutta ytyä perinteisenkin sirkuksen katsojamääriin, kertoo Sirkus Finlandian tirehtööri Carl Jernström Jr.

– Mitä enemmän sanaa ’sirkus’ on käytetty, sitä enemmän meilläkin on käynyt yleisöä. Nykysirkuksen tulo ei muuten ole juuri vaikuttanut meihin. Nykysirkuslaisia on kuitenkin esiintynyt meilläkin, hän kertoo.

Vaikka sirkustaiteen uusi suosio näkyy lippuluukulla, muutos ei ole suuri. Perinteisen sirkuksen suosio on tasaista. Huonoiten meni 1990-luvun lamavuosina.

– Koko 2000-luku on ollut sirkuksen nousukautta, tirehtööri kertoo.

Suurin ero on esiintymispaikka

Mitä eroa on siinä, mitä sirkusyleisö näkee Sirkus Finlandian teltassa tai vaikkapa Verkatehtaan Vanaja-salissa?

Jernströmin mukaan suurin ero on juuri tässä: paikassa. Nykysirkusta esitetään useimmiten kiinteän katon alla ja perinteistä kangasseinien sisällä. Nykysirkus voi myös olla perinteistä teatterillisempaa.

– Keskusteluissa nykysirkuslaisten kanssa olemme tulleet siihen tulokseen, että loppujen lopuksi sirkus on aina sirkusta.

Hämeenlinnassa nähdään viikonlopun aikana erillisistä numeroista koottu kokonaisuus, jossa tirehtöörin mukaan on kuitenkin ”aistittavissa” tarinallinen kaari.

– Tänä vuonna esityksessä on ehkä hieman enemmän suomalaisuutta kuin aikaisempina vuosina.

Ohjelman kokoaminen on palapeli. Parhaat esiintyjät on varattava vuosia aikaisemmin. Esimerkiksi nyt mukana olevan varieteetaiteilijan Marko Karvon kanssa tehtiin sopimus jo nelisen vuotta sitten.

– On aina katsottava muutamia vuosia eteenpäin. Ensi vuonna mukana on taiteilijapari, joka juuri voitti hopeaa kilpailuissa Monte Carlossa.

Ei presidenttiä, vaan tirehtööri

Carl Jernström Jr. löytää vielä yhden eron perinteisen ja nykysirkuksen välillä. Telttakiertueet ovat perhekeskeisempiä. Elämäntapa periytyy. Nykysirkuslaisista monet lähtevät alalle teini-iässä.

Jernström on itse viettänyt koko elämänsä sirkuksessa ja johtaa perheyritystä nyt toista vuotta. Uravalinta oli itsestään selvä, vaikka hän lapsena sanoikin haluavansa presidentiksi.

– Kaikenlaisia ajatuksia on ollut, mutta jossain vaiheessa hoksasin, että sirkuksessa on kaikki. Tämä on pieni maailma, jossa vain mielikuvitus on rajana. Sirkus on monikulttuurinen ja kansainvälinen paikka.

Tämän vuoden kiertueella on esiintyjiä Suomen lisäksi Venäjältä, Tanskasta, Ranskasta, Brasiliasta, Kiinasta ja Romaniasta. (HäSa)

Seuraavat esitykset tänään sunnuntaina Hämeenlinnassa Pullerin kentällä kello 13 ja 17, maanantaina Janakkalassa Turengin koululla kello 18.30 ja tiistaina ja keskiviikkona Riihimäen Jäähallilla kello 18.30.

Menot