fbpx
Uutiset

Perheet hakevat aikaisempaa useammin apua Rikosuhripäivystyksestä

 

Rikosten uhrit hakevat aikaisempaa useammin apua. Sitä on kaupungissa antamassa hupeneva joukko vapaaehtoisia, joilla on tukenaan osa-aikainen toiminnanohjaaja. Vapaaehtoisilla tukihenkilöillä oli Hämeenlinnan seudulla vuoden ensimmäisellä puoliskolla 46 pitkäaikaista tukisuhdetta. Koko viime vuoden aikana niitä oli yhteensä 65.
 
– Tuo on ehdottomasti jo liikaa resursseihin nähden, vaikka loppuvuonna kasvu ei jatkuisikaan samaa vauhtia, sanoo Rikosuhripäivystyksen eli RIKUn Hämeenlinnan palvelupisteen toiminnanohjaaja Rebekka Wadhwa. Elokuussa on lomakauden jälkeen alkanut jo useita uusia tukisuhteita.
 
Rikos ja sen uhriksi joutuminen koskee usein kokonaisia perheitä. Erityisesti näin on, jos uhri on lapsi.
 
– Tänä vuonna jo 9 perhettä on ollut tukisuhteessa, mikä on uusi äärimmäisen myönteinen ilmiö, kun aikaisemmin alaikäiset ovat tulleet meille lähinnä yksin ja itsekseen.
 
Toisesta äärilaidasta rikosten uhreiksi joutuvat myös vanhukset, joita on kuitenkin RIKUn autettavien joukossa suhteellisen vähän, alkuvuoden aikana 3 tapausta 46:sta.
 
Uutena ilmiönä on tullut esille työpaikkakiusaaminen. Alkuvuoden aikana tapauksia on tullut kyselyitä jo kymmenkunta, kun niitä on aikaisempina vuosina ollut yksi ainoa.
 
– On hyvä muistaa, että työpaikkakiusaaminen voi olla rikos.
 
Vapaaehtoisia vain seitsemän
Rebekka Wadhwa työskentelee osa-aikaisena toiminnanohjaajana. Hänen ohjauksessaan toimivia vapaaehtoisia on tällä hetkellä seitsemän, kun tarve olisi huomattavasti enemmän. Omat rajansa asettavat toiminnanohjaajan voimavarat. Enimmillään vapaaehtoisia on ollut reilusti toistakymmentä.
 
– Työtä olisi ollut jo muutaman vuoden täysien työviikkojen verran ja yli, mutta nyt teen toistaiseksi neljää päivää viikossa.
 
Jatkuva ammatillinen ohjaus on Wadhwan mukaan välttämätöntä.
 
– Seitsemän vapaaehtoista ovat aivan loistavia ja he ovat pärjänneet hyvin, mutta loputtomiin näin ei voi jatkua. Auttajillakin pitää olla mahdollisuus jäädä välillä tauolle ja lisäksi he aina ennemmin tai myöhemmin myös lopettavat.
 
Rebekka Wadhwa olisi tyytyväinen, jos vapaaehtoisjoukon vahvistukseksi saataisiin viisi uutta auttajaa.
 
Kurssi tulossa uusille
Vuodenvaihteen tienoilla Rebekka Wadhwa järjestää Hämeenlinnassa vapaaehtoistoiminnan kurssin.
 
– Mukaan haetaan tavallisia maalaisjärjellä ajattelevia ihmisiä. Virallisen määritelmän mukaan haetaan oman elämänsä hallitsevia aikuisia, jotka ovat valmiita sitoutumaan toimintaan, mutta esimerkiksi ala- ja yläikärajaa vapaaehtoisille ei ole enää asetettu.
 
Kanta-Hämeessä kursseille on riittänyt halukkaita, kun muualla on ollut jatkuvaa pulaa.
 
– On aina hyvä, että on valinnanvaraa.
 
Etukäteen ei välttämättä osaa sanoa, kuka on rikosuhripäivystyksen vapaaehtoiseksi sopiva ja kuka ei. Viimeksi kurssille hakeneista 40 henkilöstä kurssin aloitti 10 ja heistä kuusi jatkoi vapaaehtoisena.
 
– Vasta kurssin aikana selvää, kuka on oikeassa paikassa.
 
Vapaaehtoiskurssi on pituudeltaan 40 tuntia ja jakaantuu kahdelle alkuvuoden kuukaudelle. Aikataulu riippuu kurssilaisista, mutta joka tapauksessa päiväaikaan käydään ainakin tutustumassa poliisin ja käräjäoikeuden toimintaan.
 
Poliisilaitokselle kerran viikossa
Rikosuhripäivystys on lähiaikoina alkamassa kokeiluluonteisesti myös Kanta-Hämeen poliisilaitoksen tiloissa Kasarmikadulla. Muualla Suomessa ei vastaavaa ole.
 
– Tarkoitus on madaltaa kynnystä yhä enemmän ja mennä sinne, missä rikosten uhrit kohtaavat poliisin asiansa selvittelyn yhteydessä.
 
Nykyinen käytäntö on sellainen, että poliisi kyllä ohjaa avun luokse, mutta on havaittu, että vain yksi kymmenestä yhteystiedot poliisilta saaneista ottaa lopulta yhteyttä.
 
Käytännössä Rebekka Wadhwa olisi yhtenä päivänä viikossa muutaman tunnin poliisilaitoksella. Päivä voisi olla esimerkiksi maanantai.
 
– Jos kokeilu toimii, sitä todennäköisesti jatketaan myös poliisin uusissa toimitiloissa Poltinaholla.
 
Rikosten uhreille on ollut Hämeenlinnassa tarjolla vapaaehtoisten auttajien tukea vuodesta 1995. Alueella rikosuhripäivystyksen kunnalliset rahoittajat ovat Hämeenlinnan kaupunki, Hattula ja Janakkala sekä valtakunnallisesti RAY. (HäSa)
 
 

Menot