Uutiset

Perhejuhlassa mennään pähkinöiksi

Keskiviikkoilta Hämeenlinnassa. Tyhjiä katuja, mailleen painuva aurinko. Muutama yksittäinen ihminen kiiruhtaa tiehensä takinhelma seinänvierustaa viistäen. Kaupunki nukahtaa kello seitsemältä.

Tai ehkä ei. Irlantilaispubi O’Maggie’sissa naukaisee kitara. Järjestyksessä kymmenes A.P. Sarjanto -klubi on alkamaisillaan. Tämä on erikoisilta: ylimääräinen klubi, jolla esiintyvät muiden muassa Eero Raittinen ja kanadalaiset Alun Piggins ja Dave Bidini.

Tupa alkaa täyttyä hyvissä ajoin ennen kello kahdeksaa, jolloin Pigginsin on määrä kivuta huuliharppuineen ja kitaroineen pubin lavalle.

Eero Raittinen on tuttu suomalaisille musiikinkuuntelijoille, mutta tässä vaiheessa voi olla hyvä esitellä kanadalaiset. Varsinkin, koska klubiyleisö luultavasti ennen pitkää edustaa omituisia skandinaaveja Dave Bidinin kirjassa.

Bidini nimittäin on paitsi pitkän linjan muusikko, myös elokuvantekijä ja kirjailija, joka parhaillaan kiertää Pigginsin kanssa maailmaa kerätäkseen aineistoa kirjaan nimeltä Around the World in 80 Gigs eli maailman ympäri 80 keikalla. O’Maggie’s saa kunnian olla Euroopan-keikoista toinen.

Klubi-illoille on tilausta

Pigginsiä hermostuttaa hieman, sillä taannoiselta Pohjois-Amerikan-turneelta jäi outoja muistoja. Etenkään syvässä etelässä ei kanadalaista folk-rockia tervehditty järin kohteliaasti. Heiluttaako suomalainenkin yleisö keskisormea?

Pigginsin silmät ovat matkaväsymyksestä huolimatta apposen auki, kun hän avaa klubi-illan. Garbage inspires – jätteet innostavat – kertoo voimakas, kaunis ääni irkkubaarin täydelle tuvalle.

Niin. Pubiin on pikku hiljaa kertynyt väkeä. Pöydät ovat kansoittuneet. Satunnaiset tyhjät kolot täyttyvät illan mittaan kuin kuulijoita tiivistyisi ilmasta. Etteikö Hämeenlinnassa arkena kukaan kävisi missään!

Sormet naputtavat kokeilevasti pöytää. Jossain alkaa jalkaterä heilua rytmikkäästi. Kantahämäläinen yleisö suostuu musiikin vietäväksi vasta, kun on selvää, että esiintyjässä on jytyä.

– Kova tyyppi. Ei ole tällaista folkia täällä kuultukaan, kehuvat veljekset Risto Oksanen ja Pertti Oksanen.

Asia on selvä. Nyt tahdissa nyökkivät jo päätkin.

Klubi-illoille on Oksasten, Eeva Jalosen ja Petri Halosen mukaan selkeästi tilausta.

– Jazzia, bluesia tai irlantilaista musiikkia ei oikeastaan kuule missään, Pertti Oksanen pohtii.

Vieressä istuva Eero Raittinen nyökkää. Hän on tuonut ”rujon saundinsa” tänne myös musiikkivaihtoa vauhdittamaan. Hämeenlinnalainen Ants in the Pants tekee lauantaina vastavierailun Suomusjärvelle.

Perheeseen pääsee, jos tahtoo

Yleisö nauraa estottomasti, kun Piggins kappaleiden välillä kertoo opetelleensa edellisenä iltana suomea, mutta unohtaneensa yön aikana joka sanan.

– Tapahtuu mullekin, toteaa ääni baaritiskin suunnasta, jostain päiden takaa.

Ilta etenee, meno kiihtyy. Ants in the Pantsin Ilona Ala-Leppilampi ja Lasse Suurkari lietsovat väen villiin taputukseen – mutta tanssimaan hekään eivät klubbaajia saa. Jotain rajaa.

Bidinin villi ääni tekee kuulijoille taas jotain. Sarjanto kenties kuvailisi ilmiötä termillä ”mennä pähkinöiksi”. Soittajat mellastavat yhdessä ja erikseen, ja olutlaseissa pinta laskee. Lämpötila sen sijaan nousee.

Kaiken keskellä Bidinin otsa rypistyy. Hän etsii sanaa. Kun ei ole lavalla, hän keskittyy kirjaamaan tunnelmia muistiin. Piggins kaivaa taskustaan pienen kameran ja osoittaa sillä vuoroon esiintyjiä, vuoroon yleisön kasvoja.

– Ihmeellistä. Yleisöhän on hyvin mukana, vaikka saman illan aikana on niin erilaista musiikkia, hämmästelee Dave Bidini.

Kanadalaisvieraat hakkaavat tahtia siinä missä muutkin, kun baarin täyttävät muun muassa säkkipillein varustautuneen Tuomas Logren Bandin tai koko illan odotetun Eero Raittisen sävelet.

Klubiyleisö lämpiää jäyhässä kaupungissa niin hyvin, että paikalliseen musiikin sisärenkaaseen kuulumatonkin voi tuntea olonsa hyväksi.

– Ihmiset tulevat tänne ennen kaikkea kuuntelemaan musiikkia avoimin mielin. 80 prosenttia kävijöistä pysyy samoina, joten tämä on kuin perhejuhla. Perheeseen kuuluvat kaikki, jotka haluavat, Sarjanto pohtii. (HäSa)

Päivän lehti

24.11.2020

Fingerpori

comic