Uutiset

Perhepäivähoidon arvostus Hämeenlinnassa

Nyt näemme mikä on kaupunkimme päättäjien arvostus lapsia, kuntalaisia ja meitä perhepäivähoitajia kohtaan.

Hämeenlinnan alkaessa vuonna 2001 noudattaa kirjaimellisesti lakisääteistä neöjän ja puolen lapsen hoitoryhmää kunnallisessa perhepäivähoidossa meidän hoitajien peruspalkka putosi keskimäärin noin 200 euroa kuukaudessa.Itselläni pudotus oli noin 600, kun kaikki lisät ja kustannusten korvaukset lasketaan huomioon.

Tämä tilanne aiheutti katoa perhepäivähoitajien keskuudessa. Silloinen yli sadan hoitajan määrä on nyt noin 85 hoitajaa. Monellakaan ei ole ollut muuta mahdollisuutta kuin etsiä uutta työpaikkaa tai lähteä kouluttautumaan muuhun ammattiin, koska nykyisellä perhepäivähoitajan palkalla ei tule toimeen.

Vuoden 2005 talousarvioesitykseen perusturvalautakunta on esittänyt rahapottia, jolla korjattaisiin palkkauksen jälkeenjääneisyys.

Mutta… kaupunginhallitus sekä kaupunginjohtaja ovat yksinkertaisesti karsineet esityksen pois.

Kolme vuotta on kulunut. Me perhepäivähoitajat olemme tehneet töitä saamatta korjausta palkkaukseen.

Nyt näemme mikä on kaupunkimme päättäjien arvostus lapsia, kuntalaisia ja meitä perhepäivähoitajia kohtaan. Varmaankin näillä päättäjillä, jotka ovat vastaan perusturvalautakunnan esitystä varata kyseinen rahasumma talousarvioon, ei ole minkäänlaista käsitystä meidän hoitajien työn vaativuudesta, vastuusta, määrästä, päivän pituudesta (jopa 11 tuntia/päivä) ja siitä miten monen ammattiryhmän työt päivittäin yksin teemme.

Annamme kotimme kulutettavaksi ilman kunnon korvausta. Se kustannustenkorvaus, minkä saamme, ei todellakaan vastaa kodin kulutusta ynnä muita kuluja.

Jos lapsiryhmä pienenee, eikä kunnalla ole tarjota tilalle uusia lapsia, niin palkkamme pienenee huimasti, mitä ei tapahdu esimerkiksi päiväkodissa.

Kaiken lisäksi perhepäivähoito on halvin hoitomuoto kunnalle. Onko kaupungilla varaa pilata laadukkaan ja monipuolisesta päivähoidon tuoma hyvä maine, johon tämä todella pieni rahasumma talousarvioesityksen hyväksymisessä voi todella hyvinkin vaikuttaa.

Esityksen hyväksymisellä on paljon merkitystä lasten, asiakkaiden sekä perhepäivähoitajien elämään.

Onko ihmisyys ja ihmisen arvostaminen tallella kaupungin päättäjillä vai mikä on tärkeämpää?

Jos kaupunki ei hyväksy tätä perhepäivähoitajille kohdistettua talousarvio esitystä, niin se on tietoista kunnallisen tärkeän hoitomuodon alasajoa. Sitäkö hämeenlinna haluaa?

Arja Nurmi

perhepäivähoitajien luottamusmies

Hämeenlinna

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic