Uutiset

Perhepäivähoitajan päivä on pitkä

Aika harva varmaan suostuisi tekemään säännöllisesti, päivittäin ylitöitä – ainakaan ilman tuntuvaa korvausta.

Kunnallisten perhepäivähoitajien työaika lyhenee elokuun alusta 43 viikkotyötunnista 40:een, kun omassa kodissaan työskentelevät kunnalliset perhepäivähoitajat saadaan vihdoin työaikalainsäädännön piiriin.

On jokseenkin käsittämätöntä, että uudistus saadaan toteutettua vasta nyt. Miten yhden ammattiryhmän edut on voitu unohtaa näin täydellisesti kuntapuolella?

Valtaosa perhepäivähoitajista tekee jatkuvasti pitkää päivää. Yhdeksän, jopa kymmenen tunnin työpäivät eivät ole mitenkään harvinaisia, sillä hoitajan päivä kestää vanhempien työpäivän ajan matkoineen.

Noin 7500 perhepäivähoitajasta valtaosa on naisia. Perhepäivähoitajien määrä on etenkin kunnallisella puolella ollut jatkuvasti laskusuunnassa, kun väki eläköityy eikä työ ole houkutellut nuoria tekijöitä.

Eikä mikään ihme, että homma ei oikein houkuttele! Sen lisäksi, että työaika on mitä sattuu, on perhepäivähoitajan käytännössä hyväksyttävä se, että koti muuttuu työmaaksi. Kotona työskentelevä säätyy toki työmatkoilta, mutta toisaalta lauma alle kouluikäisiä saa varmasti paikat hyrskyn myrskyn hyvin pienilläkin eleillä.

Hoitajan työpäivä ei myöskään ole pelkkää lasten kanssa oleilua ja puuhastelua, vaan arkeen kuuluu ruoan valmistaminen sekä aterioiden suunnittelu ja ostoksilla käynti.

Mitä uudistus tarkoittaa käytännössä? Ryhdytäänkö perhepäivähoitoon ohjaamaan pääasiassa vain niiden perheiden lapsia, joissa vanhempien työaika matkoineen kaikkineen pysyy kahdeksan tunnin sisällä? Jos näin käy, täytyy hoitopaikkojen jakoa ryhtyä kunnissa suunnittelemaan aivan uudella tavalla.

Lainmuutoksen vaikutukset eivät ole vielä kunnissakaan selvillä ja muutoksen jälkeenkin on tarkoitus soveltaa siirtymäaikaa.

Toivottavasti uudistus tuo työaikoihin ryhtiä ja asettaa perhepäivähoitajat samalle viivalle muiden kunnallisten työntekijöiden kanssa. Tämä on tärkeää siksi, että nykyiset ammattilaiset jaksaisivat työssään, mutta myös siksi, että ala houkuttelisi uusia tekijöitä.

On sekä kuntien että perheiden edun mukaista, että ala vetää pätevää väkeä puoleensa. Täysien päiväkotien rinnalle tarvitaan muitakin vaihtoehtoja. On myös perheiden ja lasten etu, että erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla, sillä perheet ja niiden tarpeet ovat hyvin erilaisia.

Mitä pienempi lapsi, sitä houkuttelevampi vaihtoehto on pieni ryhmä ja yksi tuttu hoitaja.

susanna.kinnari-kuparinen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic