Uutiset

Perhepäivähoitajien lyhyemmät työajat pidentävät päiväkotien aukioloa

Perhepäivähoitajien siirtyminen työaikalain piiriin elokuun alussa on tuonut päivähoitoon muutoksia myös Janakkalassa. Perhepäivähoitajien työaika vähenee keskimääräisestä runsaasta 45 viikkotunnista 40 tuntiin.

Samalla otetaan käyttöön 250 tunnin vuotuinen ylityökatto.


Varahoitopaikat tarpeen

Uudistus lisää hoitajien korvattavaa ylityötä, ja kun ylityökorvaus annetaan osin vapaapäivinä, lapsille tarvitaan varahoitopaikkoja. Varahoitopäiviä arvioidaan kertyvän vuosittain noin 1 600.

Varahoitoa järjestetään päiväkodeissa, vuorohoidossa tai toisten perhepäivähoitajien ryhmissä. Lisäksi perheet voivat itse järjestää varahoidon, jolloin tällaiset hoitopäivät hyvitetään hoitomaksuissa.

Janakkalassa ei kuitenkaan edes kuvitella, että kaikki ylityökorvaus voitaisiin antaa perhepäivähoitajille aikana – puhumattakaan siitä, että perhepäivähoito voitaisiin toteuttaa ilman ylitöitä.

-Yritämme hakea toimivaa käytäntöä. Ylityöt pidetään osittain aikana ja osittain ne maksetaan rahana, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Liisa Tonteri.

-Ajattelemme tässä myös perheitä ja lapsia. Emme lähde siitä, että hoitaja tekisi töitä vain virka-aikana, vaan periaate on, että ne lapset, jotka on sijoitettu perhepäivähoitoon, hoidetaan perhepäivähoidossa.


Päiväkodeille lisätunteja

Koska varahoitoa tarvitaan, Janakkala pidentää päiväkotien aukioloa. Aiemmin lähes kaikki päiväkodit olivat auki kello 6.30-17. Elokuun alusta lähtien päiväkodit ovat olleet tarvittaessa auki joko kello 6-18 (Haltia ja Pikkuniittu) tai kello 6.30-17.30 (Jänispolku, Kivitasku ja Kettukallio).

Myös työntekijämäärää lisätään. Kunnanvaltuusto päätti maanantaina, että sekä Haltian että Pikkuniitun päiväkoteihin palkataan yksi päivähoitaja lisää. (HäSa)