fbpx
Uutiset

Perinnemaisema tuli tutuksi luonnontuntijoiden tempauksessa

Perinnemaiseman vaaliminen kiinnosti ainakin noin 50:tä henkilöä, jotka saapuivat Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin niittytapahtumaan Renkoon tänään tiistaina. Ripotellen saapunut väki kuunteli keskittyneesti, kuinka perinnemaisemat syntyvät.

Hämeenlinnan kaupungin ympäristöasiantuntijanakin tunnettu Heli Jutila kannusti maanomistajia perinnemaisemointiin ja -viljelyyn, toisin sanoen, tekemään tilan maasta monimuotoista.

Asiantuntija puhui perinnebiotoopeista: niityistä, kedoista, ahoista, nummista ja metsälaitumista. Jutila muistuttaa, että Ely-keskukselta voi anoa ei-tuotannollisten investointien tukea monimuotoisten perinnealueiden hoitoon.

Jutila siteerasi erästä Helsingin yliopiston tutkijaa, joka on luennoinut ympäristöväelle taannoin, kuinka maatalous on muuttunut.

– Maatalous perustuu nyt täysin öljyteollisuuteen. Lannoitteet luodaan tehtaissa. Esimerkiksi typpilannoitteita uppoaa maaperään suuria määriä, koska tilatkin ovat niin suuria. Ravinteet eivät enää kierrä vain karjan lannan kautta, vaan niitä päätyy myös vesistöihin.

Luonnonsuojelupiirin niittytapahtuma pidettiin Rengon Rautavuorella. (HäSa)

Lue lisää huomisesta lehdestä.

Menot