Kolumnit Uutiset

Perinnöttömät perivät maan

Ompelukone.

Sen ääressä mummoni teki töitä, lauloi, sadatteli ja nauroi.

1980-luvulla ostetun uutteran Husqvarnan piti saada mummoni lupausten mukaisesti uusi koti minun ja sisareni huomasta, koska olemme sukumme ainoat ompelutaitoiset.

Lupaus ompelukoneesta ei johtanut siksakattuihin saumoihin. Sen sijaan ratkesivat suhteet setäämme.

Suomessa on vuosittain noin 1200 pesänjakoa, johon tarvitaan oikeuden määräämä pillinviheltäjä. Moni asianajaja luopuu pesänselvitysten tekemisestä, koska useat ammattilaisetkin kokevat perintöriidat liian uuvuttaviksi.

Pirkanmaalainen juristi kertoi eräiden veljesten kiistelleen verisesti jopa synnyinkotinsa kumisaappaista. Riita ratkaistiin niin, että molemmat veljet saivat yhden vuoritetun talvisaappaan ja yhden tavallisen kesäsaappaan.

Perintöriitoja kehotetaan ehkäisemään etukäteen virallisilla testamenteilla ja kirjallisilla sopimuksilla, koska muuten sisaruskateus saattaa viedä järkevät ja sisäisesti sivistyneet ihmiset tukkanuottasille. Virallisten papereiden laatiminen vaikuttaa kuitenkin turhalta, sillä Perikunta.fi -sivuston mukaan perintöriitojen taustalla on vain harvoin raha. Useimmiten kiistellään mitättömältä tuntuvien esineiden tunnearvosta ja omistamisesta.

Suurta vääryyttä mielestään kokeneiden ihmisten ajatusmaailma on katkeruuden vääristämä. Äiti ei koskaan pakottanut balettitunneille, joten ammattiballerinan loistava ura jäi saavuttamatta. Vika on siis äidissä. Isä lelli aina muita lapsia, joten tunne-elämä jäi köyhäksi. Vika on luonnollisesti isässä ja niissä toisissa lapsissa.

Toiset saivat aina kaiken, minä en koskaan mitään. Syy löytyy aina muualta, ei koskaan omista valinnoista.

Ehkä ainut toimiva ratkaisu katkeruuden kierteen katkaisemiselle on lopettaa perintöjen haaliminen. Laulaja Sting kertoi alkuviikosta aikovansa kuluttaa ansaitsemansa miljoonat itse ja jättävänsä lapsilleen perinnöksi pelkkiä hyviä muistoja. Sting haluaa, että hänen lapsensa ansaitsevat miljoonansa omalla työllään, eivätkä perimyksen kautta.

Stingin oli valmiita leimaamaan ilkeäksi isäpapaksi noin 100 uutisen kommentoijaa. Hänen näkemyksensä puolesta liputti kuitenkin jopa 380 ihmistä. Liekö tämä suopea suhtautuminen perinnöttömyyteen vain helppoa huutelua internetissä vai todellista näkökulmien muutosta, se jää nähtäväksi.

Mummoni ompelukone katosi lopulta setäni mukana ullakon nurkkaan pölyttymään. Olen joutunut opettelemaan puolaamista Husqvarnan sijaan Pfaffilla. Mummon pistojen tarkkuus ja ryppyisten käsien jämäkät koneenkäsittelytaidot ovat minulle toistaiseksi kaukaisia tavoitteita, joita kohti pyrin aina paininjalan laskiessani.

Parasta on, että kukaan ei tule vaatimaan muistoista pesänselvitystä tai kirjallista luettelointia.