Uutiset

Perinteisestä siirtolapuutarhasta tehdään uusi malli

Hämeenlinnan uuden siirtolapuutarhan mallia, paikkaa tai kokoa ei ole vielä mietitty loppuun asti.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan siirtolapuutarhan voisi perustaa esimerkiksi Aulankojärven tai Katumajärven rannalle.

-Alustavasti on puhuttu 30-40 mökin alueesta.

Isosuon mukaan uuden alueen palstojen koko on vielä mietinnässä, sillä kokoon vaikuttaa muun muassa se, tuleeko mökkeihin vesijohto ja viemäröinti.

Aluetta suunnitellessa täytyy myös ottaa huomioon, pitääkö alueen kasvaa vuosien myötä niin kuin Kantolanniemi on tehnyt.

-Toisaalta alueen ei tarvitse kasvaa, jos Hämeenlinnaan perustettaisiin myöhemmin useampia siirtolapuutarha- tai mökkialueita.

Isosuon ajatuksissa olevat Punainen tupa ja perunamaa -tyyliset mökkialueet voisivat sijaita liitoskuntien alueella.

Apulaiskaupunginjohtaja toteaa, että Etelä-Suomessa oman mökin hinta on noussut parinsadantuhannen euron paikkeille, joten kalliille mökille halutaan tarjota vaihtoehto. Tarkoitus ei ole pitäytyä tiukasti siirtolapuutarhan konseptissa.

-Nykyinen siirtolapuutarha voi olla erilainen kuin 1930-luvun malli.

Ihmiset haluavat kunnallistekniikkaa

Kantolanniemen siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtajan Irja Appelrothin mielestä uuden siirtolapuutarhan perustaminen on pelkästään hyvä asia.

-Meillä on Hämeenlinnassa perinteinen siirtolapuutarha. Hyvä, että valinnanvara lisääntyy.

Appelrothin mukaan perinteinen malli tarkoittaa sitä, etteivät mökit ole viimeisen päälle varusteltuja. Kantolassa on muun muassa yhteinen vesivessa. Tosin joissakin mökeissä on oma ekovessa.

-Ihmisistä on tullut vaativimpia. Nykyisin mökissä pitää olla sähköt, juokseva vesi, sauna ja suihku. Ilman kunnallistekniikkaa mökkejä ei enää tehdä.

Nimensä mukaisesti siirtolapuutarhaan kuuluu puutarha. Appelroth toteaa, että maan pitää olla hyvää sekä hyötykasveille että kukille.

-Se, että uuden alueen pitäisi olla veden äärellä, on hyvä asia.

Kantolanniemessä jokaisella mökillä on mahdollisuus rakentaa oma rantasauna. Mökkejä on 77, joista 71:llä on oma sauna.

Oma mökki monen haaveissa

Appelrothin mukaan siirtolapuutarhamökki maksaa noin 40 000-60 000 euroa.

Noin neljä, viisi mökkiä vaihtaa vuosittain omistajaa.

-Virallisesti mökkejä ei kysellä kovin paljon, mutta moni haaveilee omasta mökistä.

Osa myy mökin, kun ikä alkaa estää rikkaruohojen kitkemisen. Osa huomaa aika pian ostopäätöksen jälkeen, ettei siirtolapuutarha olekaan hänen juttunsa.

-Siirtolapuutarhaan kuuluu yhteisöllisyys ja puutarhainnostus.

Appelrothin mukaan on tärkeää, että alue on niin lähellä kaupunkia, että asukas voi lähteä illalla kotiinsa polkupyörällä.

-Asun itse mökillä juhannuksesta elokuun loppuun, mutta mökkiläisellä pitäisi olla mahdollisuus pistäytyä kitkemässä kasvimaataan iltaisin. (HäSa)