Kolumnit Uutiset

Perinteisten nokipoikien puolesta

Odottelen tällä kertaa rauhallisin mielin vanhan pihasaunamme savuhormin nuohousta.

Olen tähän ikään mennessä onnistunut välttämään muurarin töitä, koska tiedän ne suurta ammattitaitoa vaativiksi.

Onnistuin kuitenkin muuraamaan syksyllä jopa kohtalaisen onnistuneesti uuden tiilen piipun nokasta irronneen tilalle. Saattoi siinä tosin taas olla ohikulkijoilla ihmettelemistä.

En myöskään ole käynyt tarkistamassa vielä tilannetta talven jäljiltä.

 

Pidin arvostamani piirinuohoojamestarin kehotusta piipun korjaamiseen ehdottomana määräyksenä, tai ainakin se tuli kiistatta harvinaisen korkealta tasolta: suoraan katolta, ja vähintäänkin jo toiseen kertaan.

Nykyisillä nuohoojilla ei kuulemma ole oikeuksia antaa sitovia korjauskehotuksia (HäSa 18.5.). Pitäisi olla, ja muutenkin pitäisin ehdottomasti kiinni nykyisestä systeemistä, jossa nuohooja muistaa kalenterin tarkasti sen, mitä minä yleensä en: tärkeän paloturvallisuusasian eli nuohouksen oikein ajankohdan.

Enhän minä tietenkään ole nuohoojaani valinnut, mutta mitä väliä sillä on, kun olen hänen toimintaansa erittäin tyytyväinen. Jopa vanhanaikainen tapa kirjoittaa paperinen nuohouslasku pöydän ääressä on muodostunut jo ylellisyydeksi. Se on katoavaa kansanperinnettä ja tuleva maailmanperintökohde.

 

Kilpailua ja valinnan vapauttahan tässä on tietenkin taas tarkoitus edistää, kun nuohousalaa ollaan avaamassa kilpailulle. Varmaan sitten nuohousfirmoja olisi netissä valittavissa markkinoilla määräytyvään hintaan. Järjestämisvastuu on kuulemma joka tapauksessa asiakkaalla.

Tämä asiakasvastuu on käännettävä niin, että tilataan horminomistajat jatkossakin töihin se tuttu nuohooja.

Nykyiset nokipojat tuntevat asiakkaansa, heidän piippunsa ja tulisijansa. Parhaimmillaan tai kauheimmillaan on kuten meillä: haluan ehdottomasti tarjota mahdollisuuksien rajoissa nuohoojalle hänen käydessään kahvit.

Nokikolari oli kotikylällä kunnioitettu hahmo ja ainoa musta mies. Hän kulki pyörällään tuhkasanko kolisten. Vähän pelottava ukko poltti aina piipullisen työrupeamansa päälle, ja sitten juotiin ne kahvit.