Uutiset

Perintöhella voi viedä hengen

Pikkuinen, punainen kaasuhella on sympaattinen muisto 1970-luvulta. Hämeen sammutin- ja kaasulaitehuolto oy:n verstaalla odottava hella on kuitenkin muuttunut suloisesta tappavaksi, sillä sen kaasuputki on ruostunut puhki.

-Ei tätä kannata enää korjata. Meille tuodaan paljon jopa 40 vuotta vanhoja kaasulaitteita. Kyllähän ne vielä pystyy korjaamaan, mutta sitten täytyy miettiä, onko se enää järkevää, Heikki Valkama sanoo.

Suomessa tapahtuu vuosittain 5-10 kaasuonnettomuutta, joissa kuolee keskimäärin 2-4 ihmistä. Onnettomuuksista suurin osa on tulipaloja, mutta säännöllisesti sattuu myös häkäonnettomuuksia.


Asennushommat jääkööt ammattilaisille

Heikki Valkaman mukaan paras huolto kaasulaitteille on aivan tavallinen puhtaanapito. Pöly ja lika pitäisi pyyhkiä pois pinnoilta, joihin pääsee purkamatta käsiksi. Korjaamolle tuodaan kuitenkin usein esimerkiksi kaasuhelloja, joihin on pinttynyt monen vuoden paistorasvat. Myös kaasuputket ja liitokset kannattaa tarkistaa vuotojen varalta saippuavesiliuoksen avulla.

Kaasulaitteiden asentamisessa kannattaa luottaa ammattilaisten apuun.

-Aina pitäisi kutsua asentaja hyväksytystä kaasuasennusliikkeestä. Joskus olen nähnyt aivan kamalia itse tehtyjä kupariputkiviritelmiä, eivät ne ole turvallisia, Valkama sanoo.

Myös kaasupullojen säilyttämisessä pitää olla tarkkana. Sisätiloissa saa pitää enintään 25 kiloa nestekaasua. Maanpinnan alapuolella kaasupulloja ei saa koskaan säilyttää, sillä jos pullot vuotavat, jää ilmaa painavampi kaasu säilytystilaan. Paras vaihtoehto onkin ulkoseinustalle kiinnitettävä asianmukainen säilytyskaappi.

Valkaman mukaan kaasulaitteita tuodaan heille jonkin verran korjattavaksi, ja kiinnostus niitä kohtaan tuntuu vain kasvavan.

-Kaasulaitteet ovat taas tulleet muotiin, kun sähkösopimus saattaa tulla aika kalliiksi. Etenkin kaasuhellat ovat suosittuja.


Kaasupalo on yllättävän raju

Turvallisuusinsinööri Seppo Huttunen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista kiertää jo seitsemättä kesää tarkastamassa loma-asuntojen kaasulaitteita yhdessä pelastusviranomaisten kanssa. Huttusen mukaan kesämökeiltä löytyy valitettavan paljon 1960- ja 70-luvulla hankittuja kaasulaitteita, joiden käyttö ei ole enää turvallista.

-Yli 20 vuotta vanhat kaasulaitteet alkavat valitettavasti tulla tiensä päähän. Mitä vanhempi laite, sitä riskialttiimpaa sen käyttö on ja sitä enemmän se vaatii säännöllistä huoltoa, Huttunen sanoo.

Vanhojen kaasuliesien keittopolttimissa ei useinkaan ole liekinvarmistinta, joka katkaisee kaasun tulon, jos liekki sammuu itsestään. Vanhoista kaasulämmittimistä puolestaan saattaa puuttua hiilidioksidivarmistin, mikä lisää häkämyrkytysriskiä.

Huttusen mukaan kaasulaitteiden huoltoa ei aina tulla edes ajatelleeksi. Vaara on suuri etenkin pienissä loma-asunnoissa, joissa keittiö ja sängyt ovat samassa yhtenäisessä tilassa.

-Kaasuvuodosta alkanut tulipalo on yllättävän raju, usein paloa esimerkiksi matolla sammuttavat ihmiset saavat palovammoja. Poistuminen pienestä, palavasta tilasta on hankalaa etenkin vanhemmille ihmisille, jos ovia on vain yksi.

Hyvä ilmanvaihto on erityisen tärkeää kaasulaitteita käytettäessä. Huttusen mukaan joissain kesämökeissä ei ole ollut lainkaan raitisilmaventtiilejä. (HäSa)